Изненада! Проф. Янаки Стоилов до КС: Кирил Петков е бил канадски гражданин и към 14. 09. 2021 г.

Нова светлина за канадското гражданство на Кирил Петков хвърли правосъдният министър проф. Янаки Стоилов, който е знаел, че член на българското правителство е назначен в нарушение на Конституцията.

Въпросът е знаел ли е това и президентът Радев преди да подпише указа, дали е бил въведен в заблуждение от Петков, или двамата заедно са решили да прегазят Основния закон на държавата.

От становището на проф. Стоилов до КС става ясно, че Кирил Петков е бил канадски гражданин даже и към 14.09.2021 година, както се вижда от национална база данни „Население“, поддържана от МРРБ, която той цитира.

„Видно от Национална база данни „Население“, поддържана от Министерство на регионалното развитие и благоустройството, г-н Кирил Петков Петков, в графа „Гражданство“ за него е вписано БЪЛГАРСКО и КАНАДСКО гражданство“.

Това заявява на 14.09. 2021 г. правосъдният министър проф. Янаки Стоилов в становището си по председателя на конституцоннония съд проф. Борис Велчев, във връзка с дело номер 18/2021 по искане на 55 народни представители на 46-ото Народно събрание, за установяване на противоконституционност на указ номер 129 от 10 май 2021 година на президента на Република България, в частта, с която за служебен министър е назначен г-н Кирил Петков Петков.

От тази проверка става ясно, че до 14.09.2021година, когато са прекратени правомощията му като министър, Кирил Петков продължава да се води за канадски гражданин.

А това означава, че през цялото време на своето пребиваване във властта като служебен министър на икономиката Кирил Петков е бил такъв в нарушение на Конституцията. И това е било известно на министъра на правосъдието.

На 16.08.2021г. ГЕРБ внася питането си до КС за двойното гражданство на Петков. Проверката в ГРАО е можела да бъде направена веднага и да се види, че икономическят министър не отговаря на изискванията на Конституцията. Защо президентът Радев не е реагирал и не е освободил още тогава Петков от поста, тепърва ще се изяснява.

Епицентър

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram