Изключиха Явор Божанков от ПГ на БСП. Той гласува да пратим оръжие за Украйна

Депутатът Явор Божанков бе изключен от парламентарната група на БСП. Присъствалите единодушно са гласували за изхвърлянето му.

Божанков бе и единственият депутат от БСП, който гласува „за“ изпращането на военна помощ. В изказване от трибуната на НС той намекна, че знае какви последствия може да очаква:
Аз съм абсолютно убеден в своята позиция, с ясно съзнание какви последствия може да има тя за мен. Аз мога да Ви кажа едно – Русия няма да спечели тази война“.

Парламентарната група на „БСП за България“ призова Божанков да напусне парламента и да освободи мястото за следващия в листата
След изслушване на Явор Божанков, Общото събрание на Парламентарната група на коалиция „БСП за България“ взе единодушно решение за изключването му от групата.

Правилникът на парламентарната група предвижда: „Чл. 26 (2) Всеки народен представител е длъжен да изпълнява решенията на ръководството и Общото събрание. Може да изразява несъгласие на Общото събрание, но след вземане на решение, е длъжен да го изпълнява. (3)… Парламентарната група може да изключи член на групата при системно неучастие в работата на Народното събрание и на парламентарната група или при значителни нарушения на политиката на БСП и коалиционното споразумение. Решението се приема с мнозинство от две трети от членовете на Парламентарната група.“

Причина за това решение стана изказване и гласуване на Божанков за предоставяне на военно-техническа помощ за Украйна, въпреки решението на Националния съвет на БСП и Общото събрание на парламентарната група да се гласува „против“.

По-рано днес от парламентарната трибуна Божанков направи взривяващо изказване като разкритикува позицията на БСП за изпращането на оръжия за Украйна и се противипостови пряко на изразеното от Нинова становище за войната.

Под възторжените аплодисменти на ГЕРБ Божанков заяви, че Русия е агресор и тя няма да спечели войната в Украйна.
Така Божанков подкрепи оказването на военна помощ за Киев и на практика се обяви срещу официалната партийна позиция.

Решението да изпратим оръжие за Украйна е важно и символично и ще постави България по пътя на своя цивилизационен избор, включи се той в хора на тези, които БСП определи за „Коалиция на войната“.

Той посочи, че Русия ни е обявила за неприятелска страна още преди да изпращаме оръжия. Това е тяхното отношение към нас, няма нищо общо нашето уважение към тях с това, че Русия е агресор. Тук делението на цивилизован и нецивилизован свят е истинско“, заяви Божанков малко след като Борислав Гуцанов обяви, че всички държави са част от цивилизования свят.

„Без да съм експерт в тази тема съм съгласен само с една теза. След време ще ни съдят как сме гласували. Такъв ден ще дойде и ще има значение кой какво е казал. С ясно съзнание какви последствия може да има тази позиция за мен, как може да се разчете, съм убеден в едно, искам да остане в стенограмите – ще дойде ден, когато ще говорим кой е бил прав. Русия няма да спечели тази война“, каза Божанков под ръкоплясканията на мнозинството и видимото неудоволствие на БСП.

Да пратим оръжие, Русия няма да спечели тази война, продължи Божанков. Дори съседна Македония изпрати оръжие, подчерта той.


„От едната страна са само диктаторски държави, а от другата демократични. Не бива да се плашат хората, че ако дадем оръжия на Украйна страната ни ще бъде включена във войната. Ще бъде лицемерно да искаме участие в програмите за възстановяване и да мълчим когато се извършва геноцид“, каза той.

Думите на Божанков ядосаха депутатите от БСП.

Стоян Таслаков от „Възраждане“ заяви с ирония, че му прави чест, че заема коренно противоположна позиция на ПГ. Имате правото да си вържете знамето на Азов, но се опасявам да не ви изпратят другия път по-далеч и от кактусите“.  (Това бе намек за наскоро завършилото посещение на Божанков в САЩ, откъдето, той  си пусна снимка с кактуси.)

От ГЕРБ заваляха поздравления за позицията на Божанков, а той продължи с атаката и обяви, че не вижда логика в позицията на БСП за мир. „Не знам хората, които промотират тази идея какво предлагат, как ще постигнем този мир, след като трябва да се изтеглят войските от чужда суверенна държава. Де факто казваме – да ги смачкат по-бързо и да се свършва“, възстана червеният депутат срещу БСП. Според него руската инвазия е обединила Европа и НАТО „и направи западния свят по-силен от всякога“. Радвам се, че в тази зала има мнозинство и другата част не е такова, изненада той БСП.

Явор Божанков е част от гражданската квота на БСП в парламента.

Припомняме, че Божанков  не участва и в първото гласуване за даване на оръжия за Украйна. Той не участва и в гласуването в правната комисия, при което бе дадена зелена светлина за измененията в Изборния кодекс за връщането на хартиената бюлетина. 

Епицентър.БГ 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram