Извънреден коалиционен съвет тази вечер от 20:00 часа решава за подкрепата за Украйна

Тази вечер в 20.00 часа управляващите се събират на извънреден коалиционен съвет. Целта е изработване на обща позиция за предоставянето на военна помощ за Украйна.

От БСП вече поставиха ултиматум и заплашиха, че ще напуснат правителството, ако Министерският съвет вземе решение за военна помощ, включваща оръжия. След завръщането си от Украйна премиерът Кирил Петков заяви, че става дума за ремонт на стара руска техника с формулировка „военно-техническа помощ“.. Той подчерта че президентът Зеленски не е искал от нас оръжия.

„На коалиционния съвет довечера от „Продължаваме промяната“ ще коригират предложението си за Украйна като добавят формулировката „военно-техническа“ помощ“, съобщи в „Денят започва“ заместник-председателят на парламентарната група на „Продължаваме промяната“ Калоян Икономов.

Проекторешението на най-голямата парламентарно представена партия, което е одобрено от комисията по външни работи, предвиждаше Народното събрание да даде мандат на правителството за предоставянето на „техническа помощ за защитни цели“ за Украйна.

„В идеалния случай всички партии от коалицията ще се обединят около проекторешението. Ясно е, че такъв важен въпрос не може да мине само със санкцията на част от коалицията или Народното събрание. Но е важно да се знае, че парламентът не дава оръжие на никого, а мандат на Министерски съвет да реши какво да прави. Затова и отидохме в Киев, за да видим от какво точно се нуждае Зеленски. Това е цивилизационен избор и как ще реагира народното събрание е решение на всеки един народен представител.“ – каза Икономов.

„Тази коалиция опозицията я събаря откакто сме я създали. Това е малко като един дълъг развод между мъж и жена, в който те от 10 години се развеждат и продължават да са заедно. Между партньорите се подобрява общуването и вече си знаем много по-добре червените линии. Така че, аз не мисля, че госпожа Нинова ще напусне коалицията, защото има много повече неща, които ни свързват, отколкото да ни разделят.“ – увери той.

В сряда темата за военната помощ влиза и в Народното събрание на извънредно заседание. Предложенията са три – на ПП, на ГЕРБ и на ДСБ.

Епицентър

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram