Идва ли краят на безплатните детски градини и ясли?

Eдно от най-смислените решения на управлението на „Продължаваме промяната“ – безплатните детски градини и ясли и компенсациите за родителите, чиито деца не са приети, рискува да бъде отменено от служебното министерство на финансите.

Вчера съпредседателят на партията Асен Василев коментира доклад на ведомството, който препоръчва намаляване на разходите за стартирали политики или отмяна на данъчни облекчения. Част от подкрепата за родителите, която кабинетът Петков увеличи по време на седеммесечното си управление, е данъчното облекчение в размер на 1200 лева за семействата с две деца.

„Двете актуализации и основният бюджет, който направихме тази година, показаха, че в България може да се прави социална политика. Пенсиите могат да бъдат вдигнати за 1 година повече, отколкото за последните 12 години. Можем да имаме безплатни детски градини, достойно платени учители, повишение на заплатите в здравеопазването, в МВР, в отбраната“, коментира Василев.

Снимка 586867

Източник: ПП

В среда на европейска инфлация, най-доброто, което може да направи България – най-бедната държава в ЕС в резултат на 12-годишното управление на ГЕРБ, е да помогне на хората да поемат тежестта й по-безболезнено. Кабинетът с мандата на „Продължаваме промяната“ направи яслите и детските градини безплатни от 1-ви април тази година. През учебната 2021/2022 година 214 847 деца са посещавали детска градина или ясла. От тях 7612 са в ясла, 6659 в частни детски градини, 41 288 в детски градини в селата.

Тази мярка имаше и друга цел – да позволи на повече деца да ходят на градина. Средно за страната, 79,1% от всички деца до 7-годишна възраст посещават детска градина или ясла. Най-малка е посещаемостта в област Кърджали – 58,7%, а най-високата е в област Благоевград – 89.6%. Към април 2022 година 26 028 места са останали незаети по детските градини и ясли. С инвестираните 106,8 млн. лева, заради които градините стават напълно безплатни, тези свободни места ще бъдат запълнени до голяма степен.

Безплатният достъп до детските градини не решава обаче всички проблеми за младите семейства в София, където места в тези институции общината изобщо не е осигурила. За тези родители правителството на ПП осигури компенсации в размер на 13 милиона лева, а 70 милиона лева са предвидени за построяването на нови детски градини в София и страната и за разширяването на стари. Отпуснатите средства са вече предоставени на общините. В началото на 2022 г. в София право на компенсации заради липса на места в детски градини са имали родителите на 820 деца, за месеците март и април броят им се е увеличил до 833, а през май и юни са били 848.

„Вярваме, че всички български деца заслужават безплатно и качествено образование. Затова като първи стъпки направихме всички детски градини безплатни, осигурихме над 400 млн. лв. за ремонт и строителство на нови детски градини и училища до 2026 г. и стартирахме програма за безплатни извънкласни дейности за спорт и изкуства. Вярваме, че децата не трябва да плащат за частни уроци, за да постигнат успехи в живота, а българските университети и наука трябва отново да се стремят да бъдат на световно ниво“, коментира съпредседателят на ПП Кирил Петков по време на срещите си с хората из цялата страна.

От „Продължаваме промяната“ държат също и на качеството на храната, която стига до децата в градините. Затова по време на управлението бяха отпуснати 16 млн. лева допълнителни средства за набавянето на по-здравословна храна – както за предучилищната възраст, така и за учениците от 1-ви до 4-ти клас

Нюз бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram