Иван Савов: Сривът на Фейсбук е координирана глобална атака


Атаката към социалните мрежи на компанията „Фейсбук“ е много по-мащабна и не е насочена само към Марк Зукърбърг, каза Иван Савов, който е директор на Европейския институт за риск политика. По думите му това е координирана глобална атака върху настоящия световен ред, тъй като се преплитат четири мащабни събития в рамките на 24 часа.

В рамките на тези часове се появи информацията за „Пандора пейпърс“, получи се техническият срив на социалните мрежи на „Фейсбук“, бивша служителка на компанията представи документи срещу тях пред Конгреса в САЩ и 1,7 млрд. лични данни от „Фейсбук“ изтекоха в тъмната мрежа, обяснява Савов. Имаме едно четворно събитие, което удря пряко в кръвоносната система на най-високо ниво – във връзките между политици, лидери в сянка, организирана престъпност и хора, които влияят на геополитическите процеси, казва той.

Савов определи „Фейсбук“ като много мощно оръжие, което застава над демокрацията и има способността да манипулира резултатите от избори. Савов даде пример със скандалите за изборите на Доналд Тръмп в Съединените щати и „Кеймбридж аналитика“ за брекзит. Нещата в момента са извън контрол. Трябва много спешно да пристъпим към регулиране на този сегмент, смята Савов./КРОСС/

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram