Иванов: Конституционната реформа ще върви паралелно с промени и в други закони

Конституционната реформа ще върви паралелно с промени и в другите професионални закони. Това коментира пред медиите съпредседателят на ПП-ДБ Христо Иванов, след като измененията на Основния закон минаха на първо четене.

Но всичко зависи от конституционната промяна като основа, отчете той и е доволен, че има мнозинство. За критиките на Бойко Рашков Иванов подчерта, че разбира гледната му точка и парламентарната група ще продължи да разговаря с него. Ние сме демократична организация, подчерта Христо Иванов.

Постигнато е съгласие, че председателите на ВКС и ВАС ще имат само по един мандат, а мандатът на главния прокурор да е 5 години. Няма партиите да назначават главния прокурор, според позицията на Иванов. Дебатът за двойното гражданство тече дали да е само за министри, или само за депутати.

Атанас Атанасов отсече: „Това е началото на реформата“. Ефектите ще дойдат от основните закони, Конституцията трасира пътя, подчерта лидерът на ДСБ. Най-важното е да имаме независим съд и отчетна прокуратура, по мнението му.

Кирил Петков отчете, че днес е направена първата стъпка в посока на промяната. Според него никой не е доволен от нивото на справедливост в държавата. Затова той вижда реална промяна. Вече се разследва главния прокурор, доволен е Петков.

Източник: Нюз бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram