Ивайло Калфин: Бюджетът не може да бъде изцяло нов


 Бюджетът не може да бъде изцяло нов. В него ще има промени, нормално е правителството да внесе собствен бюджет. Той е израз на политиката. Това каза изпълнителният директор на Европейската фондация за подобряване на условията на живот и труд Ивайло Калфин за предаването „Твоят ден“ по NOVA NEWS.

„Аз така и не разбрах каква политика следва правителството“, обясни бившият социален министър във втория кабинет на Бойко Борисов.

„Възможен е и дефицит от нула процента, но той има цена. Смущава ме, че не разбираме какво точно ще се случи. Хората не ги интересува колко процента ще бъде дефицитът, а кои разходи ще бъдат орязани, какви политики ще бъдат променени“, добави Калфин.

По думите му биха могли да бъдат орязани социалните разходи, но част от тях няма как да бъдат пипани – пенсионните средства. Могат да се орежат капиталовите инвестиции, но те са свързани с усвояването на европейски средства, каза Калфин.

За състава на новото редовно правителство той каза, че не е проблем ротацията на премиерите: „Не видяхме реалните приоритетни политики, около които се съставя това правителство. Бяха излъгани избирателите, не им бяха обяснени приоритетите.“/КРОСС/

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram