Змия ухапа дете

10-годишно момче е било ухапано от змия във Велико Търново. Инцидентът се случва в събота, по време на разходка в гора. Влечугото изскочило изпод камък и забило зъби в ръката на хлапето. Около 18:00 часа малчуганът е приет в спешно отделение на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“. Веднага са направени множество прегледи и изследвания за изяснява на състоянието. Малкият пациент е консултиран с реаниматор и педиатър и настанен за лечение в детско отделение. Момчето ще остане под лекарско наблюдение няколко дни.

Началникът на педиатрията д-р Валентин Точков коментира, че е приложена стандартна терапия. „Използвахме противозмийски серум, за да предотвратим евентуално усложняване. Не можем да определим дали змията е била отровна или не. Момчето сподели, че била едра. Имаше много голям оток на ръката и цялата длан бе зачервена“, заяви медикът и допълни, че малкият пациент е вън от опасност.

По думите му, в структурата имат опит при подобни казуси и благодарение на професионализма на всички в екипа случаите завършват благополучно. Специалистите уточняват, че при ухапване от змия на засегнатото място ясно се различават две точки на разстояние 0,5 до 1 см. В рамките на 10-15 минути засегнатият участък придобива червен до синьолилав цвят, който може да премине и в черен. Кожата е топла при допир и с изразен оток.

Настъпва общо неразположение – световъртеж, главоболие, неспокойство и напрегнатост, сухота в устата и гадене. Ухапаният трябва възможно най-скоро да получи лекарска помощ.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram