Защо не работи мярката 60/40

Мярката 60/40 ще покрие разходите за заплатите по фиш на по-малко от 3% от работещите у нас. Защо? Ще ви разкажем конкретен пример как властта мотае дружество, голям данъкоплатец, принудено да затвори всичките си търговски обекти, в очакване на великата мярка 60/40. При това фирмата продължава да изплаща редовно заплатите на повече от 100-те си служители, въпреки че няма приходи. Дружеството се опитва да се възползва от финансиране по съществуваща кредитна линия първа в страната.

Още на 1-ви април, ден след обявяването на мярката 60/40, решава бързо да кандидатства, въпреки многото неясноти по самото постановление на Министерския съвет, която я създава – неграмотно написано като всички заповеди в извънредното положение и самия закон за него, което видни юристи, включително върховни съдии и професори по право вече доказаха, а 19 минути им даде думата да разкажат как., Дружеството кандидатства и въпреки липсата на адекватна информация от страна на органите на държавата – в конкретния случай Минтистерството на труда и социалната политика, чиято титулярка Деница Сачева уж е пиар. И въпреки невъзможността да се свърже човек с посочените телефони за информация по 60/40. Искането за субсидия е подадено на 1 април онлайн чрез системата за сигурно връчване на електронното правителство (https://edelivery.egov.bg/ ).

След изминаване на 7-дневния срок за обработка, обявен от правителството, от фирмата, която е голям инвеститор, започват да звънят на посочените телефони за информация. След повече от седмица случайно се разбира, че на 14-и има изпратено писмо до фирмата, но самото писмо не се намира ( въпреки че има съществуваща система за сигурно връчване, но явно се ползва само от гражданите/фирмите но не и от институциите, на които принадлежи). След няколко дни „телефонна любов“, лично изпълнителният директор на

дружеството решава да отиде на място, придружен от адвоката на дружеството. Така се разбира, че има отказ, а писмото по този повод се появява същия ден на електронната поща, посочена в заявлението. Интересни са мотивите на отказа – единият е, че заявлението за изплащане било на „неактуална бланка“ А тя е била само една към момента на подаване, която институциите са променили в промеждутъка от подаването на заявлението до физическото му отработване. И по-точно на 2-ри април – следващия ден, след като искането е подадено. Параграф 22!Сред мотивите на отказа четем, че и заявлението не е подписано физически от управителя на ръка – но защо съществуват електроните подписи и системите за сигурно връчване на така нареченото egov – електронното ни правителство?! Интересен е и третият мотив за отказ: според институцията съществуват изискуеми публични задължения.

Всъщност става въпрос за данък, но не държавен, а към Столичната община, който на всичко отгоре не е и изискуем. Постановлението на МС за мярката 60/40 в т. 3 ясно казва, че дружествата трябва да „нямат задължения за данъци и задължителни осигурителни вноски по смисъла на чл. 162, ал. 2, т. 1 от Данъчно-осигурителния процесуален кодекс към държавата или общината, установени с влязъл в сила акт на компетентен орган, и за които работодателят не е предприел действия за разсрочване, отсрочване или обезпечение“ Най-забавното е, че се оказват задължения за данък МПС, който към момента на случката не е и дължим, защото крайният срок за плащане е 30 април. Положителното от преживяната случка е отговорността и усмивката с която служителите на Институцията, въпреки неясното Постановление и правила за одобрение на кандидатите, и въпреки привидното смущение от случилото се разясняват какво според тях трябва да се направи, за да може дружеството повторно да кандидатства. А фирмите го правят не за друго, а искат да запазят хората си, не искат да уволняват персонала. Повторното кандидатстване, губенето на ценно време, постановлението на спорни откази не прави друго, освен да подсилва социалната несигурност и задълбочава усложненото положение в което се намира бизнесът и служителите на засегнатите предприятия, коментира директорът на фирмата. „Ако дружеството имаше Майбах или Бентли, може би щеше да е по – лесно – такива първи взеха пари по 60/40. България ще излезе от кризата не благодарение на Държавата а на хората, които с ежедневния труд се борят да оцелеят до следващото Постановление“, допълват от дружеството.

19 минути

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram