Затвор от 3 години за нарушаване на карантината

Затвор от 3 години и глоба от 1000 до 10 000 лв. за нарушаване на карантина. При пандемия – 5 години затвор и глоба от 5000 до 50 000 лева.  Това прие правната комисия на извънредно заседание днес, часове след като бе гласувано извънредно положение в страната за срок от един месец – от 13 март до 13 април.

Мерките оповести председателят на правната комисия Анна Александрова. Те са приети на две четения.

Никой няма право да заразява други хора, категорична бе тя.

Утре извънредно ще се обнародват промените в Наказателния кодекс, които прие правната комисия. Следва да сме дисциплинирани, обясни Анна Александрова.

Забранява се влизането на граждани на други държави при обявено бедствено положение. Глоби ще се налагат на болни, които отказват карантина. Отменят се разпоредбите на ЗОП за предпазни облекла камери. Новините обясни шефката на здравната комисия Даниела Дариткова. Очакват се още предложения от ведомства.

За момента няма спешни законодателни мерки. Те трябва да минат днес, за да не се заседава утре извънредно. Никой не бива да всява паника, изтъкна Дариткова и подчерта, че се изисква дисциплина. Тя изисква да не се струпваме пред магазини и аптеки. Те ще продължат да работят. Има достатъчно храна и медикаменти.

Няма да се разпуска законодателният орган от съображения за сигурност, защото се налага да се приемат закони.

Още днес депутатите ще гласуват предлаганите промени.

Нюз бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram