Застигна ни снегояд

Януари се държи като март, това е причината за ожесточения вятър в цялата страна. Това каза пред “Труд news” метеорологът Петър Янков. За трети ден днес са обявени кодове за опасно време за всички области. От най-висока степен – червен код е в сила за 5 области – Монтана, Враца, Ловеч, Габрово и Велико Търново. Скоростта на вятъра се очаква да бъде до 35 м/сек.

“Имаме динамично време, топъл месец, прогнозите се сменят непрекъснато. Топлият въздух от юг-югозапад всъщност идва от северните части на Африка. Причина за това са студените въздушни маси, обхванали западноевропейското, атлантическо крайбрежие. Именно те изтласкват топлите маси от южните части на Европа към Балканите. Това се случва в момента”, обясни Янков.

По думите му ситуацията е характерна за края на февруари и март. “Получава се усилване на ветровия поток в нашата страна и по северните склонове се спуска топъл и сух вятър с голяма скорост, наречен фьон. Характерни места, където това се случва, са северозападните райони, Велико Търново, Русе, Южното Черноморие, Сандански. Днес вятърът ще е с пулсове до 134 км в час в района на Враца и Монтана. Това са очакваните стойности, и въпреки че ураганен се води вятър с над 140 км в час, няма голяма разлика в усещането. В народната метеорология му казват бял вятър, снегояд”, посочи още той.

Според прогнозата от четвъртък фьонът ще затихва, но все пак ще разтопил голяма част от снежната покривка по планините. В петък и събота валежи там се очакват и може да добавят 15 см сняг, уточни Янков.

А същинската зима се чака в края на месеца най-сетне, когато ще стане мразовито – около 28-и ще падне сняг, а температурите ще са ниски – от минус 1 до 2-3 градуса през деня, към минимални от минус 5 до минус 8.

1 час бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram