Законопроектът за доброволната казарма- идната седмица в МС

В началото на следващата седмица вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов внася в Министерски съвет законопроекта за доброволната военна служба. Тя ще е 6 месеца, а преминалите я ще имат предимство за работа в системата на сигурността.

Съобщението е на БНР, като се цитира изявление на военния министър пред жяурналисти.

Доброволната казарма ще даде възможност да жените и мъжете до 40-годишна възраст да минат два курса по три месеца на военно обучение.

„Ако един млад човек избере да направи това, неговото работно място ще се пази без значение дали работи в частна фирма или в държавна институция. Тези хора, които преминат, ще им дадем и възможността с предимство да постъпват на работа в структурите на сигурността и в държавната администрация“, заяви във Велико Търново военният министър Красимир Каракачанов. В старата българска столица министърът връчи свидетелствата на 20 ученици, завършили първия в страната курс по начална военна подготовка за последните 20 години.

В началото доброволна военна служба ще могат да изкарат 600 българи. Разходите са разчетени така, че да не се наложи актуализация на бюджета на Министерството на отбраната.

снимка: БНР

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram