ЕС завежда второ дело с искане за финансови санкции за мръсния въздух у нас

Предстои завеждане на второ дело от съда на ЕС с искане за налагане на финансови санкции за процедурата по стойностите на фините прахови частици. Това стана ясно след отговор на министъра на околната среда и водите Емил Димитров към депутата от ДПС Джевдет Чакъров по повод наказателната процедура срещу България в областта на околната среда, пише „Труд“.

„От пълноправното членство на България в ЕС срещу страната са стартирани общо 102 наказателни процедури. От тях 83 са закити поради изпълнение на ангажиментите на страната и отстраняване на нарушенията“, заяви Емил Димитров.

„Към настоящия момент висящи са все още 19 процедури, като от тях 11 са на етап официално уведомително писмо“, допълни още той.

„Това е първият етап на досъдебната фаза на процедурите за нарушение. 6 от посочените процедури са за нетранспониране в срок на директиви на ЕС, като по една от тях вече сме докладвали на ЕК, че процесът на транспониране е приключил и очакваме закриване на процедурата“, уточни министърът. 

„Съдебните производства пред съда на ЕС са все още висящи, като нямаме произнасяне към настоящия момент. По две наказателни процедури имаме постановени установителни решения от съда на ЕС“, информира още Димитров.

„Следва да имате предвид, че процедурите, които се намират на най-напреднал етап и по които България вече е осъдена, са процедури, стартирали в периода на първите години след членството на България в ЕС и изискващи значително време и финансови средства за привеждане в съответствие с изискването на европейското законодателство“, завърши министърът на околната среда и водите Емил Димитров.

Евроком

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram