ЕК е фрустрирана вече да чака българското „да“ за РСМ

Европейската комисия е фрустрирана от боксуването на диалога между София и Скопие и настоява за прогрес по темата до края на месеца и по-конкретно до Европейския съвет, който ще се проведе на 23 и 24 юни.

Това заяви еврокомисарят по разширяване Оливер Вархеи, който е на посещение в София, след като вчера е бил и в Скопие, където е разговарял със северномакедонския премиер Димитър Ковачевски. В четвъртък той се срещна с министър-председателя ни Кирил Петков, като след това двамата дадоха кратък брифинг в сградата на Министерски съвет.

„Редовно вече идвам в България, за последните 6 месеца ме виждате за 4-ти път. Опитвам се да намеря решение на казуса и това, че няма такова решение, много ни фрустрира, ако мога да го кажа откровено. Защото не можем да продължим с процеса на присъединяване на РСМ без всички държави членки да одобрят. И все още очаквам подкрепата на България. С всички тези разговори, които проведох тук в такъв редовен порядък, най-накрая европейската перспектива за РСМ не само ще се изясни, а ще се укрепи“, каза Вархеи.

От ЕК настояват за спешно решаване на казуса по оста София-Скопие. „Европейският съвет през юни (23 и 24 юни) е една много важна дата в нашия календар и бихме желали да видим постигнато споразумение в този толкова важен момент“, настоя еврокомисарят.

На брифинга в Министерски съвет не бе дадена възможност на журналисти да задават изчерпателно въпроси, а еврокомисарят напусна залата.

Преди това премиерът Кирил Петков заяви, че не отговаряли на истината твърденията на външния министър Теодора Генчовска и Тошко Йорданов, че правителството водило две външни политики. Той също заяви, както и Теодора Генчовска, че в министерствата имало паметни записки, доказващи това, подчерта на свой ред българският премиер.

„Последните дни чувам най-различни неверни твърдения, че българското правителство имало две външни политики и какво ли още не. Искам ясно да заявя пред българските граждани и пред комисар Вархеи, че България има три ясни изисквания, за да имаме напредък по темата със Северна Македония. Първо – спазване на рамковата позиция, приета от българския парламент, второ – включване на българите в конституцията на Република Северна Македония, за да могат правата им да бъдат защитени и трето – Договорът за добросъседство да се изпълнява. Просто и ясно. Това, което го заявявам и пред вас и пред г-н Вархеи, че това са били нашите дискусии и преди, и сега, и работим заедно да видим дали е възможно ЕС да бъде гарант за тези три условия“, каза Кирил Петков.

„Тук сме пред вас, това е човекът, който отговаря за разширяването, който водеше всички конструктивни разговори досега. И тук до него ясно заявих, че това са трите условия на България. И когато някой прави едностранни фалшиви новини или се опитва да направи политически дивиденти на гърба на тази тема, нека застане с човека, който му го е казал, както аз правя сега с г-н Вархеи и да каже какво е имал предвид“, продължи с коментара по критиките на външния министър премиерът.

Вархеи вече е провел среща с външния министър в оставка Теодора Генчовска, като предстои да разговаря и с президента Румен Радев.

news.bg

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram