Евродепутатите настояват да се сложи край на дискриминацията и да се приемат България и Румъния в Шенген

Европейският парламент призовава държавите членки да позволят на Румъния и България да се присъединят към Шенгенското пространство в началото на 2023 г.

В резолюция, приета във вторник, евродепутатите настоятелно призовават Съвета да предприеме всички необходими стъпки за приемане на решение относно присъединяването на Румъния и България към Шенгенското пространство за свободно движение до края на 2022 г. Това следва да гарантира премахването на проверките на лица по всички вътрешни граници за двете държави в началото на 2023 г. Резолюцията беше приета с 547 гласа „за“, 49 гласа „против“ и 43 гласа „въздържал се“.

Като отбелязват, че Шенгенското пространство е „едно от най-големите постижения на Европейския съюз“, членовете на ЕП изразяват „изумление“ във връзка с факта, че Съветът не е успял да вземе решение за приемането на България и Румъния, въпреки че двете страни изпълняват необходимите условия от 2011 г. насам.

Поддържането на контрола по вътрешните граници е дискриминационно и оказва сериозно влияние върху живота на мобилните работници и гражданите, заявяват членовете на ЕП. Контролът по вътрешните граници има и отрицателно въздействие върху функционирането на вътрешния пазар на ЕС, като се възпрепятства вносът, износът и свободното движение на стоки от товарните пристанища.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram