Д-р Стефан Константинов: Онкоболните спряха да се лекуват заради страх от К19

През март има е 6 процента намаление на онкоболните. До момента 33 процента по-малко са потърсили болницата в сравнение с предишната година. Това каза шефът на националния онкологичен център д-р Стефан Константинов пред БТВ.

Навежда на сериозен размисъл. Явно хората не търсят онкологична помощ. Рисковете за онкоболните са две групи. Единият е от страха на хората да посетят болницата. У нас 47-48 души умират от това , че са били онкоболни. Това, което се случва с коронавируса за един месец, се случва за ден с онкоболни. Ако хората не търсят навреме помощ, те рискуват. Не е причина в извънредното положение. Причината е в техния страх да не се заразят, ако излязат от вкъщи. Ако сложим двата риска, повече хората не бива да се колебаят. Светът не се върти само около коронавируса.






Новите случаи са около 3000 на месец за страната. Трябва да се лекуват тези хора. През март, хората с терапия си я продължават. Те приключиха тази терапия, а нови хора не идват. Наивно е да си мислим, че онкоболните са изчезнали. Това е страха на хората. Нашата здравна система има капацитет за всички. Виждате, че незначителна част е заета с коронавируса.  Вчера прочетох проучване в САЩ, че смъртността под 50 годишна възраст при онкоболни е увеличена, но над 50 години не е така. Нещата не са толкова прости. Хората не трябва да имат никакво притеснение да се лекуват.

Не искам да се редя в дългата редица шамани. Това, което се случва у нас е незначително. За да намалеят болните, хората трябва да имат имунитет. Имаме мощни съюзници-слънцето. Вирусът, като минава през много хора, намаляват действието си. Ние се справяме много добре и е добре, че се мисли за поетапно отхлабване на мерките. Няма никакъв смисъл да се казва: Хайде да направим още нещо, за да уплашим хората.

Фрог нюз

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram