Д-р Десислав Тасков, БСП: За да контролираме ситуацията с пандемията, трябва да има широко и безплатно тестване

Време е за радикални решения в здравния сектор

Натискът върху болницата в Шумен е огромен, затова всеки, който се чувства по-добре и няма пряка опасност за здравето и живота му се изписва, за да може да се освободи легло за друг пациент. За ситуацията в Шуменска област говори депутатът от Парламентарната група на “БСП за България“ Десислав Тасков в ефира на Бг он еър и БНР.

Той влезе в Ковид отделението на шуменската болница в началото на тази седмица, след като стана ясно, че лекари там няма, а капацитетът от пациенти е пълен.

„Аз започнах в бившето урологично отделение, което е преобразувано в Ковид сектор, където се грижа за 50 пациенти“, сподели д-р Тасков. Той обясни, че това е огромно натоварване, положението е тежко и всяка ръка е от помощ. „Тук има лекари, които са дерматолози, рехабилитатори, уролози, справяме се, но е хубаво и още да дойдат, защото има нужда“, призова социалистът.

По  думите му проблемът с недостига на медицински персонал не е от вчера. „Сега е времето да направим едни пълни промени в здравноосигурителния модел на страната. Така не можем да продължаваме и рискуваме да оголим цели области откъм лекари“, обясни той.

„Не можахме да бъдем максимално адекватни в няколкото месеца отсрочка, която имахме и в момента се получава свръх претоварване на болничните инфраструктури. Загубихме доста време през лятото, защото всичко това с тестването можеше да се организира – широкото и безплатно тестване на пациентите е нещо важно и то е необходимо, за да успеем да контролираме пандемията“, заяви Тасков. По думите му това трябва да се случи максимално бързо, дори и с антигенни и бързи антигенни тестове. Социалистът припомни и за предложението на БСП, свързано с необходимостта от създаването на лечебни заведения само за Ковид случаи, особено в големите областни градове.

„БСП има системно поведение по темата с пандемията. По този начин системата на здравеопазването не може да продължава, здравната инфраструктура е разбита и сега носим последствията. Време е за радикални решения в сектора и въпросът е да се изгради стратегия. Тя не трябва да е от вчера за днес, а въпросът е да имаме поглед поне 10 години напред как ще се развива секторът, защото подобна промяна не се случва изведнъж“, обобщи д-р Десислав Тасков.

Големият проблем в момента според д-р Тасков е какво правят хронично болните и какъв е достъпът до лекар на онкоболните. „Ние ще продължаваме да си боледуваме от всичко друго, но ще трябва пълноценно да имаме достъп до здравни грижи, и в същото време да се справяме с пандемията. Загубихме достатъчно време и проблемите са с наслагване в кадрови план, с недостига на лекари и сестри“, обясни народният представител от БСП.

Линк към новината на официалния сайт на БСП:https://bsp.bg/news/view/18906-desislav_taskov__za_da_kontrolirame_situatsiyata_s_pandemiyata_tryabva_da_ima_shiroko_i_bezplatno_testvane.html

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram