Държавата ограбва 2 млн. души


Всички акции от масовата приватизация, които не се „движат“ да бъдат прехвърляни в полза на бюджета, предвижда законопроект, публикуван от Министерството на финансите на Владислав Горанов. За незабавното му оттегляне на настояват от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ). От организацията са категорични, че  поправката за  т. нар. спящи акции, застрашава над 2 милиона българи със загуба на собствеността им върху ценните книжа, които са придобили след промените.

Много от сънародниците ни, които са получили своя дял от общонационалното богатство във вид на акции, така и  не са ги продали, тъй като за сега цената на много от тях е символична. В изготвения законопроект обаче е предвидено в рамките на 1 година след обнародване собствениците на такива ценни книжа да се задължават  да се обърнат към инвестиционните посредници, за да обновят своите данни и да ги прехвърлят. Така те ще преминат от от Регистър А на Централния депозитар АД, където те се съхраняват безплатно и сигурно за акционера, в Регистър Б в подсметка към инвестиционен посредник, където ще носят риска на посредника и ще дължат такси. Хората, които не знаят, че притежават подобни акции (наследници) или не ги потърсят, ще ги загубят, защото държавата ще ги прехвърли срещу дялове по незнайна цена към специално създаден фонд, който да ги управлява незнайно как и незнайно от кого, подчертават от АИКБ.
Лицата, които са получили дялове, ще имат възможност в рамките на 5 години да поискат от фонда обратно изкупуване на получените дялове, но не по-рано от изтичане на 1 година от разпределянето на дяловете им, или да останат дялопритежатели.
След изтичане на 5-годишния срок, за лицата, които не са заявили, че остават дялопритежатели и не са заявили обратно изкупуване, ще бъде определена паричната равностойност на дяловете им и ще имат възможност в допълнителен 5 годишен срок да получат определената парична равностойност. В крайна сметка, ако собствениците не предприемат действия, средствата ще тихомълком ще бъдат внесени в държавния бюджет. Но на кого вкупом ще бъдат продадени после?
ОТ АИКБ са категорични, че този законопроект противоречи на Конституцията на страната и на договора за функциониране на ЕС и ще окаже изключително негативно въздействие върху капиталовия пазар и икономиката на България. „Нищо не налага предприемането на подобни мерки у нас, а и можем да заявим, че няма държава в ЕС, в която да има подобна практика”, посочват в свое становище от организацията. Търговският закон и Законът за публично предлагане на ценни книжа достатъчно ясно и недвусмислено регулират материята. За нас е неразбираемо какви интереси налагат подобни неприемливи опити за конфискация на частна собственост.
Освен всички загуби, които ще претърпят тези над 2 милиона българи, АИКБ счита, че рискът страната ни да бъде зачеркната като инвестиционна дестинация е огромен, тъй като инвеститорите няма да имат никаква сигурност за частната си собственост.
Асоциацията е категорична, че предложеният законопроект, обоснован с „незаинтересоваността“ на собствениците на акции, не се различава по нищо от конфискация на банков депозит, по който притежателят му не е внасял или теглил суми известно време.
АИКБ припомня, че против законопроека, са се обявили още три работодателски организации – БСК, БТПП и КРИБ, обединени в АОБР, както и КНСБ, КТ Подкрепа, Асоциацията на директорите за връзки с инвеститори в България, Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване, Националната комисия за корпоративно управление и други асоциации от капиталовия пазар, Омбудсманът на България, Министерството на правосъдието, юристи и акционери.

19 минути

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram