До 15 дни моряците от „Руен“ ще се върнат в България

До 2 седмици българските моряци от кораба „Руен“, който беше похитен от пирати, ще се върнат в България. Прогнозата направи капитан Александър Калчев, изпълнителен директор на Български морски флот (БМФ).

„Нашият екипаж се намира в добро здраве … Предстои моряците да стигнат с кораба до безопасно пристанище, където да се извърши разследване от страна на властите. Предполагам, че до 10-15 дни ще се приберат“, каза Калчев пред Нова ТВ.

Вчера се разбра, че всички сомалийски пирати, които бяха превзели „Руен“ са се предали, а 17-членният екипаж е евакуиран. Българският товарен кораб, плаващ под малтийски флаг беше отвлечен през декември м.г. В екипажа има 7 българи. 

Военен кораб на индийските военноморски сили е прехванал „Руен“ и е поискал от намиращите се на борда сомалийски пирати да се предадат, съобщи говорител на индийските ВМС, цитиран от Ройтерс и БТА. Пиратите са открили огън по индийския кораб в международни води, добави говорителят, без да предостави повече подробности. Инцидентът се е случил в петък.

Възможно е сомалийските пирати да са използвали „Руен“ при превземането на товарен кораб, плаващ под бангладешки флаг, който е бил завзет край бреговете на Сомалия тази седмица, заявиха в четвъртък от военноморските сили на ЕС.

Източник: СЕГА

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram