До ноември регистрираме кладенци и помпи

До 27 ноември тази година всички собственици на съоръжения за водохващане и ползване на подземни води, намиращи се в собствения им имот, следва да ги регистрират в съответната Басейнова дирекция.

За гражданите на област Стара Загора това е в Басейновата дирекция на Източно беломорския регион в Пловдив, става ясно от публикация в институционалния сайт.

На регистрация подлежат кладенци, водни помпи, сондажи, каптирани извори и други съоръжения. Тя се налага на база Промени в закона за водите, приети преди две години.

Заявлението за регистрация на водовземно съоръжение за собствени потребности на гражданите е необходимо да съдържа информация за стопанина на водното съоръжение, данни за имота и съответното съоръжение, начин на черпене на вода, цел за която се ползва водата. Нужно е да се приложи и актуална скица на имота, върху която е изградено водното съоръжение.

Водовземните съоръжения за подземни води, изградени до 23 декември 2016 г., за които няма издадени строителни книжа, са търпими строежи по Закона за устройство на територията, уточняват от Басейновата дирекция.

Подобна информация за процеса на регистрация може да се намери на сайта на институцията. Заявленията се изпращат по пощата или по електронен път или се депозират лично.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram