„Деца на партията“ до ветерани в листите на БСП

БСП обяви водачите на кандидат-депутатските си листи за предстоящите парламентарни избори.
Вотът е на 4 април и социалистическата партия стана първата, която показа „локомотивите“, които ще теглят нейните листи.
За пръв път в левицата само един човек ще води две листи – председателят Корнелия Нинова. Тя ще даде битка на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов в 25-и столичен район и в Пловдив – град.

Първото впечатление е, че левицата заляга на изпитания принцип обновяване и приемственост. Най-младият от кандидат-депутатите е на 31 години, а най-възрастният – на 68 години. 7 от избраните водачи ще са нови лица в парламента, а 23-ма вече имат стаж.

Сред новите лица са Мая Димитрова, Петя Михалевска, Крум Дончев, сред изпитаните ветерани – проф. Румен Гечев, Кристиан Вигенин, Таско Ерменков, Петър Кънев. Едновременно сред ветераните и при новите лица може да бъде записан председателят на варненската структура на БСП – Борислав Гуцанов. Гуцанов отдавна е в активната политика, но за пръв път води листа в родния си град. Червената организация в морската столица е известна с крамолите си и затова само мир да има, досега начело на червената листа в града заставаха знакови лица на партията. Като Стефан Данаилов или проф. Андрей Пантев.

За пръв път начело на листа емладиятюрист Явор Божанков (Велико Търново), който си извоюва име като червено острие в този парламент, макар че беше за пръв път депутат. Божанков, който на 11 февруари ще навърши 31 години, е най-младият водач на червена листа. Социалистите в родната му Горна Оряховица застанаха като един зад него. Енергичният депутат е женен и има двама сина.

Ново лице, но с позната фамилия е Петя Михалевска, дъщеря на покойния зам.-министър на строителството Димчо Михалевски. Петя е от „децата на партията“. Влиза в редиците й на 24 години, но участва в кампаниите й много по-отдавна. Лепила е плакати в родния Кърджали още за кампанията на Георги Първанов като кандидат-президент през 2001 г., след това и за Стефан Данаилов през 2005 г., така че за партията тя съвсем не е ново лице. Още повече, че е втори мандат член на Националния съвет на БСП. В червените редици не са тайна заслугите й за това БСП да има депутатски мандат в този парламент. Преди четири години тя бе втора в листите и активно помагаше на водача Александър Симов, който тогава бе новак за родопския град.
Михалевска е завършила Нов български университет, специалност „Политически науки“, следва магистратура в УНСС, специалност – „Маркетинг“. Работи в частния сектор от 2009 г.

Александър Симов също ще води листа в Родопите, но в Смолян. За своите 43 години Симов натрупа значителен стаж в БСП и спокойно може да мине за ветеран. Журналистът с остър език и бърза мисъл е от любимците на партията.

Сред новите стари лица е и Мая Димитрова, която ще води листата в Добрич. От март 2014 г. тя е председател на ОбС на БСП в Добрич. Има зад гърба си и три мандата като общински съветник. В момента е председател на Общинския съвет в града, което е голяма победа за левицата в Добрич. Червените не са имали свой човек на този пост от началото на века.
Димитрова в момента е адвокат на свободна практика.

Друго силно разпознаваемо лице на левицата – юристът Крум Зарков, отново ще води листата в Русе. Зарков е „стратегът“ на изборната победа на БСП на местните избори през 2019 г. Столичанинът успя да стане свой за русенските социалисти и затова няма изненада, че отново ще води в дунавския град. За един мандат възпитаникът на Сорбоната успя да стане основен говорител на БСП по юридическите въпроси. С бързата си реакция зам.-председателят на ПГ на БСП често отиграва за левицата сложни ситуации в парламента.

Ново лице като водач на листа (Габрово) е и рали шампионът Крум Дончев. Но за левицата той не е нов, активно работи в кампаниите й.

За пръв път ще води листа и Ваня Емилова (Силистра). Тя е секретар на Изпълнителното бюро на партията и също съвсем не е непозната за партията. Още повече че е и шеф на червената телевизия – БСТВ.

На изпитани ветерани левицата повери Плевен, Бургас и Разград. В Плевен водач е проф. Румен Гечев, в Бургас – Петър Кънев, а в Разград – Таско Ерменков. И тримата са сред най-разпознаваемите лица в българската политика.

Представяйки червените листи след заседанието на Изпълнителното бюро, лидерът на БСП Корнелия Нинова каза, че са заложили на хора със солидна професионална експертиза и две трети от водачите на листи са юристи, икономисти, лекари, инженери.

В Благоевград води онкологът проф. Георги Михайлов. В политическата му биография има само един депутатски мандат, но за това време професорът успя да се открои като оратор и неуморен критик на неуредиците в здравната система.

Видин запазва водача си – юристът Филип Попов.
Във Враца за пръв път с отговорността да води листата е натоварен досегашният депутат Анастас Попдимитров, директор на театъра в града.

Подобна е и ситуацията в Кюстендил, където листата ще води досегашният депутат, икономистът Румен Георгиев. В 44-ото Народно събрание той бе избран от 23-и софийски избирателен район.

Нови за регионите, където ще водят, са Стоян Мирчев (Перник) и Ирена Анастасова (Ловеч). На предишните избори Мирчев водеше в Силистра, а Анастасова бе избрана от 23-и софийски избирателен район.

Мирчев е от стара червена фамилия. Негов дядо, чието име носи, е социологът проф. Стоян Мирчев, баща му е проф. Михаил Мирчев.
Биткаджийският хъс на Мирчев изглежда му е наследство – дядо му е наричан основния официален критик на Тодор Живков и режима му.

Макар да е само от четири години в активната политика, Стоян Мирчев успя да си извоюва име. От него се очаква да „сложи ред“ в местната червена организация, разбунена, след като кметът Станислав Владимиров публично се противопостави на лидера Нинова.

Ирена Анастасова е бивш директор на училище в столичния район „Младост“ и един от основните говорители на червените по темата образование.

Атанас Костадинов е един от малкото водачи на червени листи, които запазват мястото си. И на тези избори, както и на предишните бившият зам.-министър на околната среда в две правителства (на Станишев и на Орешарски) ще води в Монтана. Същата е ситуацията и с Иван Ченчев, който запазва мястото си като водач в София-област.

Първото място в Пазарджик БСП поверява на икономист – Пламен Милев. Той е експерт в отдела за публични политики и анализи на „Позитано“ 20.

В Пловдив – област води Манол Генов, който и сега е депутат.
Зам.-председателят на БСП Атанас Зафиров ще води листата на партията в Сливен. Той има зад гърба си депутатски стаж от 42-ото Народно събрание. Тогава влезе от Бургас.

Досегашният водач в Сливен ген. Кольо Минев отива в Търговище.
Хасковската листа пък води журналистът Велизар Енчев, чието предаване по БСТВ се радва на широка популярност сред червените симпатизанти. Велизар Енчев е и най-възрастният водач на червена листа.

В Стара Загора ще води Георги Гьоков, който и сега е депутат от старозагорската листа. През 2017 г. обаче той бе втори след водача Драгомир Стойнев.

Шумен и Ямбол са оставени в ръцете на досегашни депутати – Иван Иванов и Кристиан Вигенин. Вигенин също може да мине за ветеран в партията – в червените редици е от четвърт век. Той е бивш министър на външните работи, сега е зам.-председател на парламента.

Трите столични листи също са в здрави ръце – Христо Проданов води в 23-и МИР, Георги Свиленски – в 24-ти, а в 25-и – Нинова.

Епицентър

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram