Десислава Атанасова: Чуваме, че от ДБ не желаят да участват в управление с ПП

„Виждаме че колегите от ПП-ДБ са в изолация. Даже вече се изолират едни от други. Искаме заедно да споделим отговорността, защото сега берем плодовете на неуспешното им управление. Освен това чуваме, че „Да България“ не желаят да участват в управление с „Продължаваме промяната“.

Това каза Десислава Атанасова, председател на парламентарната група на ГЕРБ-СДС, в предаването „Тази събота и неделя“ по БТВ.

Според нея Христо Иванов почти не участва в разговорите за съставяне на правителство.

„Твърдения като „с чужди графици няма да се съобразяваме“ и изобщо тропането с краче в политиката не вършат работа. Не можем да говорим по политики до безкрайност, ако не намерим отговор на най-важните въпроси, като този дали ще постигнем съгласие за управлението“, предупреди тя.

Кандидатурата на Христо Иванов за премиер никога не е поставяна на масата, заяви Атанасова в отговор на призива на Георги Лозанов в интервю за „24 часа“ да се използва фигурата на лидера на ДБ като ключ към редовно управление. Иначе подчерта, че са работили добре с него, включително когато бе министър в кабинета на „Борисов“. Но той го отправи с уговорката, че не е говорил с Христо и се опасява да не му прави „мечешка“ услуга.

Атанасова даде да се разбере, че има очакване още другата седмица президентът да връчи първия мандат. И тогава трябва да имаме готовност с кандидат за премиер, който да го вземе, напомни тя каква е процедурата. Затова отказът на другата коалиция да се съобразява с времеви рамки е неадекватен.

Атанасова заяви, че има две възможности за консолидация на бъдещо правителство: „едната е от двете парламентарни групи да има политическо представителство, съответно присъствието на хора от ГЕРБ-СДС трябва да бъде идентично, при все че ГЕРБ-СДС е първа политическа сила.“

„Втората възможност е да направим равно отдалечен кабинет, без политици като присъствие в него, а всички лидери на партии да бъдат на първи ред и заедно да контролират това правителство“, каза председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС.

„Третата стъпка е да говорим за персоналния състав на бъдещо общо правителство. Ако трябва да говорим за компромиси и прошки – демонстрираме забравяне на политическото си его. Борисов каза, че всичко е простил“, обясни Атанасова. 


Контрираха я обаче с въпрос, че изглежда в редиците на ГЕРБ не са простили. 


Ако Борисов е простил в лично качество това, което му се причини, за нас е трудно да простим 2 години злоба, чегъртане“, обясни председателят на парламентарната група на ГЕРБ. 


Борисов и съпартийците му поставиха ултиматум на ПП-ДБ да покажат състава си за кабинет, преди да получат мандата за съставяне на правителство. Кирил Петков заяви, че това ще се случи във вторник, но междувременно се появи информация, че в проектосъстав на кабинет ще влязат той, Асен Василев, Атанас Атанасов и Весела Чернева. От ПП-ДБ заявиха, че „няма да коментират слухове“. Борисов обаче призова лидерите да се оттеглят от изпълнителната власт, както е направил той.


Атанасова обясни, че от ГЕРБ настояват за „паритет“ и формула на правителство 1:1 с „Продължаваме Промяната“ – „Демократична България“. 


„Това е поставено е от нас като въпрос. Когато се предлага кабинет, ако говорим за общо правителство, мандатите няма да имат значение, при условие че имаме равнопоставеност, ако говорим за политически ярък кабинет“, обясни Атанасова. 


Все още обаче няма договорка за това, стана ясно от думите й. 


„Това е предложението от наша страна, защото смятаме, че така е редно. ГЕРБ е победител в два поредни избора. Всеки от нас трябва да забрави политическото си его и да се ръководи от интересите на народа. Това е най-важното. Нямаме бюджет вече четири месеца. Ако не постигнем баланс, разбирателство, това означава, че юни или юли държавата ще бъде в задънена ситуация“, допълни още тя. 


“Предлагаме възможност. Ако другата седмица бъде предложен мандат, трябва да бъдем с кандидат за премиер. Ако не постигнем съгласие с тях, той ще бъде от ГЕРБ“, допълни Атанасова./Епицентър

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram