Десислава Атанасова официално вече не е депутат, Борисов оглави парламентарната група на ГЕРБ-СДС

Прекратяването на пълномощията на народния представител Десислава Атанасова е първа точка от проектопрограмата за работа на парламента днес.

Миналата седмица парламентът избра Десислава Атанасова и Борислав Белазелков за членове на Конституционния съд от квотата на парламента. Двамата трябва да положат клетва на 26 януари, съобщиха от КС на своя уебсайт. Номинацията на Десислава Атанасова бе обявена от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Тогава Борисов заяви, че ще оглави  парламентарната група на ГЕРБ-СДС. Според страницата на парламента в 49-ото НС Десислава Атанасова е председател на парламентарната група от 12 април 2023г. до 23 януари 2024 г.

Вчера президентът Румен Радев сезира Конституционния съд срещу избора на нови съдии и призовава да не се пристъпва към клетва преди произнасянето му. Решението му бе коментирано от парламентарно представените политически сили. 

В дневния ред на заседанието на парламента е и второто гласуване на Законопроект за изменение и допълнение на Закона за държавната финансова инспекция.

От парламентарната трибуна беше обявено, че Бойко Борисов става председател на ПГ на ГЕРБ-СДС, заместник-председатели са Деница СачеваТеменужка Петкова, Рая Назарян и Румен Христов, секретар – Александър Ненков.

„Начинът, по който бяха избрани констутуционните съдии, ни показа какво ни предстои отсега нататък. Потъпкване на принципи и тотална безпринципност показа отново тази коалиция. Коалицията на ГЕРБ с ДПС и ПП-ДБ е възможно най-пагубното управление, а нашето задължение е да не позволяваме това да се случва“. Това заяви в декларация от трибуната на НС Искра Михайлова от Възраждане.

След декларацията на Възраждане, парламентът се зае с гласуването на оставката на Десислава Атанасова от ГЕРБ

Няма да позволим да лустрират хора от ГЕРБ. Това заяви народният представител Тома Биков от ГЕРБ-СДС по време на дебатите за освобождаването на Десислава Атанасова като депутат след избора ѝ за конституционен съдия.

Не чух нито едно обвинение, свързано с реална зависимост, а тя е в политиката от 14-15 години“, категоричен бе Биков.

„Единственото обвинение, че тя била народен представител на ГЕРБ. Няма да позволим да се лустрират хора от ГЕРБ само за това, че са от ГЕРБ. Обвинението, че някой е член на ГЕРБ за нас не е съществено – даже изобщо не ни интересува кой как възприема членовете на ГЕРБ“, каза още той. 

Биков подчерта, че Атанасова и Белазелков са представители на парламентарната квота. Той попита кога някоя от другите институции, имаща представителство в КС, е допускала изслушвания на своите кандидати за постовете.

„Госпожа Атанасова и господин Белазелков са представители на парламентарната квота в Конституционния съд. Тук се говори за непрозрачност. Аз бих попитал кога видяхте прозрачност при назначение на член на Конституционния съд от прокурорската квота или квотата на съдебната власт? Кога там имаше такъв дебат, кога там имаше изслушване, кога имаше номинации? Двамата членове на КС от президентската квота, извинявайте, бяха обявени с прессъобщение – не с дискусия, не с номинация, която да бъде няколко дни преди това обществото, гражданските организации да задават въпроси“, попита Биков.

„Това е политически избор, да. Защото Народното събрание е най-политическата институция. В нея участват само партии, само активисти – нека да бъде откровени с нашите избиратели“, каза още той.

„За да се постигне такова мнозинство, естествено има преговори, естествено има компромиси. Това е част от парламентаризма.

Трябва да се научим да уважаваме както парламента, така и институцията, и да не позволяваме други институции да се бъркат в нашата работата, така, както ние не се бъракаме в тяхната“, категоричен бе Биков.

Той допълни, че от ГЕРБ застават твърдо зад кандидатурата на Десислава Атанасова.

Цончо Ганев от Възраждане пък заяви: „Г-н, Биков, не разбрах кому беше нужно да кажете тези неща от трибуната.Няма да нападам Десислава Атанасова. Но някои неща, които казахте, са притеснителни, като това че няма да пзволите политическа лустрация. А днес, малко по-късно, вие ще направите точно това срещу Възраждане„.

„Нямах намерение да се изказвам, но и аз бях изненадан. И аз няма да се изказвам отрицателно за нея. Но това, което каза господин Биков за демокрацията силно ме предизвика. Истината е, че не много хора си промениха мнението за Атанасова, а много хора го затвърдиха след изслушването. Ясно е че тя, ще гласува срещу нас, срещу българите“, относно референдума на Възраждане, каза Костадин Костадинов.

„Това, което се случва тук, е позор“. Това не е демокрация, а брутална автокрация“, категоричен е Костадинов.

 Заради думите на Костадинов Искрен Митев от коалицията „Продължаваме промяната-Демократична България“ (ПП-ДБ) започна да повишава тон по адрес на председателя на парламента Росен Желязков.

Именно заради това Митев излезе на трибуната и заяви: „Ще ви помоля за пореден път да наложите наказание на Костадинов за думата „фашисти“, изречени многократно от тази турбина. Този човек трябва да си понесе последствията за фалшивата информация, лъжите и обидите, които разпространява.

Отговорът на шефа на НС не закъсня: „Г-н Митев налагам забележка на вас заради сравнението, а на г-н Костадинов обръщам внимание да не се заиграва с терминология, която е незаконна и да не си позволява повече провокации в зала.

А на тези, които се припознават като демократична общност искам да кажа, че всяка в парламентарната демокрация всяка общност е демократична“.

Малко след това Желязков сложи край на разискванията за това да бъде ли освободена като народен представител Десислава Атанасова и каза, че след това ще даде лично обяснение защо.

Станислав Балабанов от „Има такъв народ“ пък заяви, че не иска да се разделя с Десислава Атанасова, защото в пленарна зала била доказан професионалист. Но и той изрази недоволство от думите на Тома Биков.

С 135 гласа „за“ и 31 „против“ (БСП, „Има такъв народ“ и Радостин Василев) парламентът одобри оставката на досегашния председател на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова.

След това депутатите започнаха дебати по Закона за държавната финансова инспекция – второ гласуване, който беше приет.

Парламентът прие единодушно и без дебат годишните отчети за дейността на Българската телеграфна агенция (БТА) за 2020 г., 2021 г. и 2022 г., включващи и финансови отчети. В пленарната зала присъства генералният директор на БТА Кирил Вълчев.

Отчетите за дейността на Агенцията са внесени съгласно изискването на чл. 16 от Закона за Българската телеграфна агенция. В тях се съдържа информация за дейността на Агенцията, ролята на медийния пазар, международните контакти, финансовото състояние, функционирането на Националния пресклуб и мрежата от регионални пресклубове на БТА, се посочва в доклада на Комисията по културата и медиите в Народното събрание.

Източник: Новини бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram