Депутатите заседават извънредно – вдигат наказанията при домашно насилие

Горещ е денят днес в парламента. Депутатите прекъсват ваканцията си и на извънредно заседание разглеждат законови промени за по-тежки наказания при домашно насилие.

Клетва на извънредното заседание по време на лятната ваканция на НС положиха Росица Пандова-Йовкова и Мирослава Петрова.

Те влизат в състава на 49-отото Народно събрание по решение на ЦИК и се присъединяват към парламентарната група на ПП-ДБ.

Росица Пандова-Йовкова влиза на мястото на Петър Георгиев Петров, а Петрова на мястото Андрей Цеков, който стана министър на регионалното развитие и благоустройството.

Петров пък бе назначен за зам.-председател на ДАНС.

Още в самото начало на заседанието, което започна в 10.00 ч., от най-малката парламентарна група в парламента излязоха с критика.

„Свиквате Народното събрание, за да си разчистите сметките с президента Румен Радев, като си измивате ръцете с трагедията на едно момиче“, заяви Тошко Йорданов от „Има такъв народ“ от парламентарната трибуна, в началото на заседанието.

Според вашето определение на поправките в Наказателния кодекс, вие с Делян Пеевскии и с Бойко Борисов сте в интимна връзка, ако не го виждате.

Така депутатът от ИТН се обърна към Кирил Петков в началото на извънредното заседание на парламента, посветено на законодателните реформи свързани с домашното насилие.

„Изключително грозно е как управляващата сглобка използва трагедията на едно момиче в Стара Загора, за да измие образа си“, добави Йорданов.

„Българският народ вече се пропуди и ще продължава да го прави“, заяви от своя страна лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов.

Припомняме, че поправките в Наказателния кодекс бяха приети от правната комисия в четвъртък.


Те бяха внесени от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС след бруталната агресия срещу 18-годишно момиче в Стара Загора и последвалата огромна вълна от съпричастност и протести в цялата страна.

С промени в Наказателния кодекс се предлага завишаване на санкциите за причиняване на средна и лека телесна повреда. До 8 години затвор грозят всеки, който причини средна телесна повреда на друг човек. Наказанието за лека телесна повреда се предлага да бъде до 2 години затвор, а глобата – от 500 до 1000 лева.

Какви точно са предложенията:


В кръга на защита да бъдат включени и хората, които са в интимна връзка, без непременно да съжителстват заедно. В момента законът дава закрила само на роднини, съпрузи и хора, които живеят заедно, макар и без брак.

Предлаганата дефиниция, която е остро критикувана и вероятно ще претърпи промени преди второ четене, е: „Доброволен относително траен съюз между две лица, който възниква и съществува като фактическо състояние, без да е необходимо спазването на правно регулирана процедура и независимо дали лицата споделят едно домакинство, като водещ елемент е строго личният характер на техните отношения.“

Предложението на управляващите е при наказанията за лека телесна повреда с последствия за здравето да отпада възможността за пробация и остава само затвор до две години.


Ако няма последствия за здравето, се предлага паричното наказание да се увеличи на между 500 и 1000 лв., а сега е от 100 до 300 лв. Увеличава се и наказанието от 6 до 8 години.

От „Възраждане“ предложиха минималното наказание за средна телесна повреда да е от 3 месеца затвор и поискаха запазването на пробацията. Предложенията им бяха подкрепени от ГЕРБ-СДС. Омбудсманът поиска изтезанията също да се инкриминират, но текстовете не бяха включени.

Депутатите се разминаха във формулировката в закона срещу домашното насилие – да бъдат добавени и „интимни отношения“, защото досега са наказвани за насилие само върху роднина, съпруг, съпруга или в семейно съжителство.

Преди извънредното заседание на парламента граждани отново ще се съберат на протест пред Народното събрание, за да покажат, че ще следят за прилагането на промените.

Протестиращите, обединени под мотото „Нито една повече“, настояват за незабавно свикване на Националния съвет за защита от домашното насилие, както и във възможно най-кратки срокове да се отворят кризисни центрове за пострадали. Към момента в цяла България центровете са само 13, а жертвите не се осмеляват да потърсят подкрепа, посочват протестиращите.

Вписването на хората в интимна връзка в кръга на защитените от Закона за защита от домашното насилие е една от точките в проекторазпоредбите, които предизвикват ожесточени спорове от месеци. Това беше и причината да не бъде включена в приетите съвсем наскоро изменения в Закона за защита от домашното насилие, приет с гласовете на същите партии, които сега предлагат промените.

Най-остри са реакциите на БСП и „Възраждане“, които виждат в приемането на текстовете опасност от въвеждане на т.нар. джендър идеология. За включването на хората в интимна връзка в кръга на защита от закона отдавна настояват активистите за защита от насилие. Искането получи подкрепа и на многолюдните демонстрации, които се отприщиха след случая с обезобразеното 18-годишно момиче в Стара Загора.

В първия вариант на законопроекта за промяна на закона за защита от домашното насилие, изготвен от екипа на Надежда Йорданова – сега депутат, а в кабинета на Кирил Петков и министър на правосъдието, интимната връзка съществува, но при последващите варианти отпада.


Не е известно защо тя не е била включена в приетия наскоро проект, но неофициално се твърди, че това е било именно заради реакцията на „Възраждане“ и БСП. Двете партии бяха по-умерени в коментарите си по време на дебатите в правна комисия на 3 август, като гласуваха „Въздържал се“ за промените.

Епицентър

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram