Депутатите гласуваха: Кирил Петков е новият министър-председател

Държавният глава Румен Радев и вицепрезидентът ИлиянаЙотова присъстват на извънредното заседание на парламента. „Очаквам с нетърпение и надежда новия кабинет, ще ги оценим по тяхната работа“, заяви президентът преди заседанието. 

Румен Радев Илияна Йотова

БГНЕС В парламента присъстват още главният прокурор Иван Гешев, представителите на служебния кабинет, дипломати и гости.

Иван Гешев

БГНЕС

В началото на извънредното пленарно заседание от ГЕРБ поискаха да прочетат декларация. 

Двете служебни правителства се провалиха в трите задачи, поставени от президента Румен Радев – управлението на Ковид кризата, провеждането на изборите и изготвянето на Плана за възстановяване“. Това заяви Десислава Атанасова, председател на парламентарната група на ГЕРБ-СДС. 

Тя коментира, че Радев не е разбрал същността и ролята на служебното правителство. По думите й двата временни кабинета тази година са сътворили „безпрецедентен хаос“. Атанасова каза, че служебните правителства са се провалили в най-важната задача – съхраняване живота и здравето на гражданите по време на пандемията.

Десислава Атанасова

БГНЕС

Председателят на ПГ на „Продължаваме промяната“ Андрей Гюров представи биографична справка на кандидата на министър-председател Кирил Петков. Заяви, че в Харвардския университет той е класиран между най-добрите 10% в своя випуск. Като предприемач развива проекти в областта на проекти с висока добавена стойност. Кирил Петков е номиниран за министър-председател от най-голямата ПГ и е призван да състави правителство на България, каза Гюров.

„Убеден съм, че това е достойна кандидатура на човек, който ясно съзнава своята отговорност да поеме управлението на страната в този особено труден момент на икономическа, енергийна и здравна криза. Сигурен съм, че Кирил Петков има волята да поведе борбата с корупцията и да изпълни основния ангажимент, залегнал в коалиционното споразумение, а именно – нулева толерантност към корупцията“, посочи той.

Гюров заяви още, че Петков заедно с екипа на МС ще продължи промяната, водена от служебния кабинет, следвайки принципите на прозрачност и почтеност.

ПП Христо Петров Ицо Хазарта

БГНЕС

Петков: Първата ми заповед ще бъде всеки в Министерския съвет да е със зелен сертификат

След това от трибуната на парламента Кирил Петков представи проектокабинета и очерта основните приоритети на бъдещото правителство. 

„Днес е важен ден да продължим промяната – промяната на мисленето и промяната на управлението. 
Първата задача е всички да осъзнаем, че ако искаме по-добро бъдеще, трябва да работим заедно. Заедно с коалиционните партньори постигнахме в общи дебати споразумение за политиките, които ще са нужни, за да се осъществи тази промяна. Но заедно трябва да работим и с опозицията, когато говорим за конституционни промени, промени в съдебната власт“, бяха първите думи на Петков от трибуната преди гласуването. 

Кирил Петков

БГНЕС

Карадайъ: От ДПС искаме промяната да се случи

От трибуната направи изявление и лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ

„Народът поиска истинска промяна, а не подмяна“, посочи той и допълни: „ДПС винаги е апелирало за реформи във всички сектори, но това така и не се случи“.

„България има нужда от редовен кабинет, който да покрие всички очаквания“, каза още Карадайъ.

Мустафа Карадайъ ДПС

БГНЕС

Даниел Митов: Оформя се ляво-либерално управление, подобно на Тройната коалиция

„Това правителство връща бившата комунистическа партия и мрежите на държавна сигурност на власт“. Това заяви Даниел Митов от ГЕРБ.

„В България преходът не е свършвал реално. Да смяташ, че поредният заем ще решим проблемите с инфлацията, икономиката, здравеопазването и образованието, е като да си мислиш, че още една ракия ще те излекува от тежък махмурлук. Опасните заявки за харченето на много пари заплашва влизането в еврозоната. Структурата на новия кабинет ни предлага повече администрация. Очевидно е, че силовите министерства остават под контрола на Радев, ние нарекохме този елемент пети коалиционен партньор“, добави Митов.

„Властта се използва за овладяване на държавата, също както го направи Путин в Русия. Дано ПП не се чете като пълна подмяна или дори като послепис“, каза още Митов.

Даниел Митов

БГНЕС

Ицо Хазарта в парламента: Аз съм нормален човек и изпитвам страх

Депутатът от „Продължаваме промяната“ Христо Петров – Ицо Хазарта, направи изказване от парламентарната трибуна, по време на изънредното заседание на Народното събрание, на което трябва да се гласува кабинета „Петков“

„Когато получих покана да се присъединя към проекта на г-н Кирил Петков бях впечатлен от неговата биография, както и от тази на г-н Василев и на другите участници, бях впечатлен от неговия разказ, но честно казано, не беше достатъчен, за да ме накара да повярвам в успеха“, признава Петров.

И разказва: „Затова направих нещо друго. С голяма част от вас се познаваме, с някои от вас сме приятели. Познавам и вашите началници, познавам и вашите спонсори. Реших да попитам тях: Що за хора са Кирил и Асен, защо не трябва да им вярвам, защото те са ваши опоненти, явно знаете нещо за тях. Знаете ли какъв отговор получих – не получих нито една информация по този въпрос, а много недвусмилено послание, че ако продължа да ги подкрепям, ще загубя най-ценното нещо, което имам. И ми се иска хората, автори на идеята да получа това послание, да знаят, че това е може би най-силната мотивация да заявя, че моето място е тук, в този отбор, аз вярвам в него и съм убеден, че той ще работи за България“. Думите му бяха посрещнати от аплодисменти в пленарната зала. 

Христо Петров Ицо Хазарта

БГНЕС

Зам.-председателят на ПГ на „Възраждане” Петър Петров заяви, че заяви защо няма да подкрепи предложения кабинет.

Според него в коалиционното споразумение е очаквал да види декларираните мерки за съдебна реформа, изпълнение на заявени политики в полза на правосъдие за гражданите, но за съжаление, повечето от нещата са били анализи, обсъждания, стратегии.
Нинова към ГЕРБ: За 5 години ни прекарахте през огън и вода

„Водени от разбирането, че в момента България е изправена пред поне 3 кризи, БСП се включи активно в преговорите за съставяне на редовно правитество. Ние разбираме участието си в това правителство като продължение на непрекъснатите ни 5-годишни усилия за промяна на модела на управление на ГЕРБ. Г-н Митов, с нищо не можете да ни изнендатате вече, след като в продължение на 5 години ни прекарахте през огън и вода и издържахме като опозиция и не се предадохме, не се и продадохме, с нищо не можете да ни изненадате вече“. Това заяви Корнелия Нинова от парламентарната прибуна по време на извънредното заседание на Народното събрание днес, на което се гласува бъдещата изпълнителна власт на страната.

Корнелия Нинова

Продължаваме Промяната

Цонев: Днес от ДПС сме добронамерени, но имаме усещане за дежавю

„Днес българското Народното събрание е призвано да избере нов състава на Министерски съвет и това е много важен ден не само за НС, но и за България. Защото това е кабинетът, който е най-дълго подготвян – повече от 7 месеца се подготвя“, това заяви от парламентарната трибуна Йордан Цонев от ДПС.

Той посочи, че на база на това, което слушат от началото на заседанието, преди и след това, а и около оформянето на коалиционното споразумение между четирите партии, те имат усещане за дежавю. И все пак допълни: „Днес, обаче, от ДПС сме добронамерени, защото страната има нужда от това“. 

Йордан Цонев потвърди думите на лидера на партията и още веднъж заяви, че от ДПС няма да подкрепят този кабинет, а ще бъдат конструктивна опозиция. 

Йордан Цонев ДПС

БГНЕС

Депутатът от ГЕРБ Любен Дилов-син се обърна към депутатите от парламентарната трибуна по време на извънредното заседание на парламента, на което трябва да се гласува кабинета „Петков“: „Поддавам се на чара, който традиционно българите изпитват към хора, които леко нарушават закона. Това ни е останало от хайдушките времена, ние обичаме такива хора“, обърна се той към Кирил Петков.

Дилов коментира и някои от предложенията за министри в проектокабинета „Петков“: „Очевидно имате някаква идея за министър по ефективното управление, но тя остава скрита, а само след минути ще трябва да гласуваме за него. Имате и вицепремиер по климатичната политика. Мисля, че това е прекалено конкретно, може би трябва нещо по-общо – вицепремиер за вселенското равновесие или за тъмната материя. Аз едва ще докачам да се назначи този министър и да му напиша едно писмо: „Г-н министър, много съм недоволен от климатичните промени, вземете мерки“, пошегува се Дилов. 

Депутатът се обърна към Кирил Петков: „Имате прекалено много министри от последните 7 месеца. Вие вероятно смятате, че те са били успешни за България, но много скоро ще разберете, че това не е така. Ще се опитваме да не пречим, когато можем ще се опитваме да помагаме, но този начин на сглобяване на кабинет, скоро ще разберете, че не е най-добрият“, заключи Дилов.

„Учудвам се, че трето НС не сте разбрали политиките на БСП, да казваме безплатни и знаем кой ги плаща тези неща“, каза Георги Свиленски от БСП, който отговори на ГЕРБ от парламентарната трибуна. „Това, че са платени по два или три пъти това ставаше при вас. При вас едно платено от държавата струваше три пъти“, допълни той.

„Възраждане“ няма да подкрепи кабинет на Кирил Петков. Това стана ясно от изказване на лидера на партията от парламентарната трибуна.

Има фигура в проектокабинета, която отъждествява най-ярко приемствеността на бъдещото правителство със сегашното и предишното на Борисов – министърът на образованието Денков, беше министър на Борисов и заместник на Тодор Танев и на Кунева за кратко. Няма как да подкрепим правителство с политики, които са антиобразователни, добави Костадинов.

„Този кабинет заслужава да бъде подкрепен, защото това е най-добрият шанс, който България има за ефективно редовно правителство“. Това заяви съпредседателят на ДБ Христо Иванов.

И допълни: „Подкрепяме предложеното споразумение, то позволява да се сформира мнозинство, което е структурирано около писмено споразумение, което позволява България да се управлява, без да зависи гласовете от ГЕРБ и ДПС. И е предпоставка в България да престанат да се реализират корупционниполитики“.

Иванов наблегна върху необходимостта от независим съд и съдебна реформа в България и заяви, че тя започва с оставката на Иван Гешев

Председателят на СДС Румен Христов заяви, че няма да подкрепят кабинета „Петков“. „Ние заявихме, че ще бъдем опозиция – конструктивна, но взискателна. Вътре присъства нашият основен опонент – БСП. Правителството е съставено от 4 партии и едно силно външно влияние от страна на президента Радев с неговите 6 преставители в правителството.

В този парламент единствената консервативна десница е ГЕРБ-СДС. Не приемам становището, че няма ляво, няма дясно. Напротив има, това е класиката и тя ще продължи“.

„Г-н Петков, не живейте с чувството за уникалност, защото СДС е партията, която промени България – дала е нещо, което промени България. Господа от ляво, дърпате ми езика, аз решавах зърнената криза, която направихте вие, вие фалирахте 17 банки, направихте заплатата 3 долара, така че не ме репликирайте. Винаги след вашето управление се случват кризи“, объна се Христов към депутатите на БСП.

„Структурата на МС имаше нужда от реформа и ние от ПП ГЕРБ сме давали многократно заявки в тази посока, включително и в нашата предизборна програма“, заяви бившият министър на труда и социалната политика в третото правителство на Бойко Борисов Деница Сачева

„За всеки разумен човек е ясно, че на властта се гледа като на баница – тя е разпределена на порции, а не на функционални отговорности и в този смисъл очаквано ще задоволява партийни и квотни апетити“, заяви тя.

„Благодаря на колегите, които се изказаха с конструктивна критика. Това е нов начин на водене на политика посредством прозрачност. Още от началото на кампанията ние бяхме на улиците и площадите, говорихме с хората директно, разбрахме за техните проблеми и за неуредиците в различни част от държавата. След като спечелихме изборите водихме публични преговори пред камери с нашите коалиционни партньори и благодарение на тях може да получим конкретни предложения за конкретните политики как да ги подобрим“, посочи Стоил Стоилов от ПП.

„Кога преди се е случвало изцяло публични преговори за правителство пред камери и пред цялото общество? До сега не мисля, че се е случвало и благодаря на Кирил Петков и колегите как показаха, че могат да се правят изцяло публични преговори в интересите на народа. Такава прозрачност могат да си позволят само свободни хора, свободни от зависимости, които изцяло действат в интересите на народа“, каза още той.

„Не може министър да наруши Конституцията или законите и да остане в политиката и не може да използва език на омразата. Мислех си, че г-н Петков можеше да се вслуша в разумните гласове, които му казваха да не заема висши постове преди да се изяснят някои въпроси“, заяви Радомир Чолаков от ПП ГЕРБ.

„Лъжите, манипулацията, фалшивите новини са грозното лице на едно отминало време, за което българите казаха категорично и ясно „стига“. Това заяви Деница Симеонова от „Продължваме промяната“.

„Кирил е един от многото – от онези млади, горди, образовани и талантливи хора, които вие никога не забелязвахте и не допуснахте да покажат и развият своя талант. Хората като нас и като г-н Кирил Петков не искаме да сме слуги на корупционни схеми и васални зависимост. Кирил Петков е сбъднатата мечта на всички българи за следващите години в нашия живот тук в България“, каза още Симеонова.

„Много ви пречи президентът Радев, но на 21 ноември той разби на пух и прах вашия кандидат и хората много ясно заявиха, че искат промяна. Тази промяна е тук и ще започне от днес“, заяви Настимир Ананиев от „Продължваме промяната“.

„Днес избираме не просто правителство на България. Избираме едно правителство, което ще има тежката задача, което да изведе България от няколко изключително тежки кризи. Ние разбираме цялата отговорност, която ще падне на плещите на Министерския съвет. Ние осъзнаваме тази отговорност и ще я споделим. Ще подкрепим Кирил Петков за министър-председател и така предложения състав на Министерския съвет“, посочи Виктория Василева, „Има такъв народ“.

„В следващия кабинет, ИТН ще поеме тежки ресори – ресори, от които всички бягат, но ние като отговорна политическа партия, която никога не е бягала от отговорност ще направим всичко необходимо, за да не се срамуват българските граждани от нас. Днес приключва времето за лозунги, заклинания и празни обещания. От днес започват делата, по които ще бъдем оценяване от българските граждани, заяви Василева и пожела успех на министрите, като увери, че ще бъдат лоялни, коректни партньори, ще продължат да са истински, шарени, понякога по-остри, няма да пестят и лошите новини. Истинското партньорство трябва да се основава върху принципи, каквито са залегнали в коалиционното споразумение“, каза още тя.

„България е в много тежка ситуация на неотминала политическа криза, предстояща икономическа криза, развиваща се ценова криза. Изборът на редовно правителство не решава кризата“, заяви пред депутатите Тома Биков от ГЕРБ.

И допълни: „Като опозиция ние имаме ангажимент да бъдем коректив, да следим какво правите. Това, което ни предлагате днес да гласуваме е едно ляво-либерално коалиционно споразумение“. Биков каза още: „Единственият изход, който имате, за да правите по-сериозни промени, е да включите и опозицията. Докато Бойко Рашков е министър на вътрешните работи, вие няма да можете да разчитате на нашата подкрепа“, категоричен беше Биков.

„Благодаря на опитната опозиция, която 12 години ни показа как не се управлява добре и от какви грешки трябва да се пазим. Не искам да отричам добрите неща, които направиха, но бяха нарушени множество закони“, каза Лена Бориславова от „Продължаваме Промяната“.

„Ще се радвам, ако всички обърнем нова страница, в която всички се отнасяме критично към всички нарушения“, допълни тя.

Томислав Дончев обеща, че ще помага, ще посочва всяка грешка на кабинета „Петков“. „Една от най-страшните политически болести е загубата на връзка с реалността. Ако има спояващ елемент в тази коалиция, то това е омразата. Вие всички заедно не харесвате някой друг и това е напълно достатъчно да сформирате правителство, посочи още той.“, заяви той.

„Притеснява ме желанието българската държава да се преоснове още един път. Грешка е, че обещахте всичко на българите“, каза още той.

Кои са хората в проектокабинета „Петков“ (СНИМКИ)

Това са номинациите за министри в кабинета на Кирил Петков:

Министър-председател – Кирил Петков – „Продължаваме промяната“;
Вицепремиер по еврофондовете и министър на финансите –Асен Василев – „Продължаваме промяната“;
Вицепремиер по ефективното управление – Калина Константинова – „Продължаваме промяната“;
Вицепремиер и министър по икономиката и индустрията –Корнелия Нинова – БСП;
Вицепремиер и министър на регионалното развитие – Гроздан Караджов – ИТН;
Вицепремиер по климатични политики и министър на околната среда и водите – Борислав Сандов – ДБ;
Министър на образованието – Николай Денков – „Продължаваме промяната“;
Министър на вътрешните работи –Бойко Рашков – „Продължаваме промяната“;
Министър на отбраната – Стефан Янев – „Продължаваме промяната“;
Министър на здравеопазването – проф. Асена Сербезова;
Министър на транспорта – Николай Събев – „Продължаваме промяната“;
Министър на растежа и иновациите – Даниел Лорер – „Продължаваме промяната“;
Министър на културата – Атанас Атанасов – „Продължаваме промяната“;
Министър на труда и социалната политика- Георги Гьоков – БСП;
Министър на земеделието – Иван Иванов – БСП;
Министър на туризма – Христо Проданов – БСП;
Министър на външните работи – Теодора Генчовска – „Има такъв народ“;
Министър на енергетиката – Александър Николов – „Има такъв народ“;
Министър на спорта – Радостин Василев – „Има такъв народ“;
Министър на правосъдието – Надежда Йорданова – ДБ;
Министър на електронното управление – Божидар Божанов – ДБ;

кабинета Петков

БГНЕССлед гласуването от 14:00 ч. президентът Румен Радев ще приеме на „Дондуков“ 2 представителите на служебното правителство, което бе назначено с негов указ на 16 септември 2021 г. А час по-късно в Министерския съвет ще се проведе и церемонията по приемственост в изпълнителната власт. 

Дарик

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram