Депутатите в спор заради промените в Конституцията

Вече шести час народните представители обсъждат на първо четене промените в Конституцията, внесени от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС.

Промените предвиждат Висшият съдебен съвет да се раздели на две, служебният премиер да бъде назначаван от президента, но да бъде избиран между председателите на Народното събрание, на Конституционния съд и управителя на БНБ. Сред внесените изменения е за депутати и министри да могат да бъдат избирани и хора с двойно гражданство. Друга промяна е тази националният празник на страната ни да бъде 24 май, а не 3 март. 

Депутатът от ПП-ДБ Христо Иванов, заяви, че поставените цели са сериозни, а проектът ще реши големия въпрос – да се постигне европейски стандарт на независимост на съда: 

„България е страната с най-много санкции, наложени по „Магнитски“. Това не е личен казус на един или друг. Това е проблем на суверенитета на България“, каза той. 

„Пробемът е в това, че има прекъсваемост на парламента, това, че това правителство служебно остава безконтролно и ако искаме и във всички останали части да ограничаваме правомощията на президента – тук изобщо не говоря за президента Радев, а по принцип на президнета, то ние трябва да имаме смелостта да кажем на българските граждани, че президентът трябва да се избира от Народното събрание, а не на пряк избор. Да мислим как това, което ще приемем след няколко месеца, ще изглежда след 5 години, след 10 години, след 20 години“. Това заяви депутатът от ГЕРБ-СДС Тома Биков. 

От „Възраждане“ разкритикуваха предлаганите промени, а Цончо Ганев заяви, че „управляващите в лицето на ПП-ДБ, ДПС и ГЕРБ нямат легитимно право да предлагат промени в Конституцията. Нито един от техните избиратели не е гласувал за сегашните им коалиционни партньори“.

Народният представител от ИТН Тошко Йорданов, коментира:

„Хубаво е, че се обсъждат тези неща, за да се види колко сте юридически некомпетентни, колко сте политически глупави, защото ГЕРБ и ДПС ви надиграват през собствения ви проект“.

„Ключова характеристика на европейската правова държава е справедливото правосъдие, независим и справедлив съд. Това е една от целите, основните цели на предложението за промени в Конституцията“, обоснова предложението за промени в Конституцията министърът на правосъдието Атанас Славов. 

Източник: Евроком

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram