Денков: Русия дължи съществуването си на България

Русия се е обединила в държава благодарение на нашите книги и духовници. Това коментира по-рано днес премиерът Николай Денков в отговори до граждани и журналисти през фейсбук.

“След като видях как г-жа Митрофанова (б.р. – посланикът на Русия у нас Елеонора Митрофанова) се опитваше да ни обяснява как трябва да честваме 3 март, след като дойде патриархът от Русия и се накара на нашия президент какво казваме ние по тези празници, аз разбрах, че този празник вече не обединява българите. Няма как да ни обедини, защото винаги може да бъде тълкуван по два различни начина – че е празник, с който сме създадени като държава, и това е, което помним като деца и аз бих искал да е такъв, но в същото време това е празникът, на който една имперска сила се опитва непрекъснато да ни напомни, че ако не беше тя, нямаше да съществуваме“, каза Денков.

”24 май за мен е символът на това, че ако не беше българската държава с княз Борис Първи, а след това с цар Симеон, нямаше да има може би тази Руска държава, която след това ни е освободила. Тя се е обединила именно, защото с нашите книги и и духовници, са успели да обединят тези разкъсани племена тогава, за да направят държава, която днес е със столица Москва и се нарича Русия”, подчерта премиерът.

“Историята е много сложна. Затова, когато някой се опитва да ни обяснява, че някой се опитва да подмени историята, аз не съм съгласен. Аз познавам историята много по-добре от това, което пише в учебниците. И г-н Костадинов (Костадин Костадинов от „Възраждане“, б.р.) я познава тази история, но той предпочита да разказва тази, която устройва само едната страна”, продължи Денков.

“Искам да бъде разказана цялата история – и с Освобождението на България, и с борбата срещу Съединението, която е пределно ясна в историята, и с оттеглянето на руските офицери от българската армия, когато България е нападната от Сърбия след Съединението. Има много неща, които да се кажат и те са истинската история“, каза още премиерът.

Източник: 24 часа

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram