„Демократична България“ започва разговори за оказване на военна помощ на Украйна

Парламентарната група на „Демократична България“ обяви, че започва консултации за приемане на решение на Народното събрание за оказване на военнотехническа помощ на Украйна.

Това заяви в декларация от името на ПГ на ДБ ген. Атанас Атанасов.

Той допълва, че декларацията е въз основа на принципната позиция, изразена в декларацията на парламента, която беше приета на 24 февруари в първия ден на конфликта.

Тогава българските депутати осъдиха агресивните действия на Руската федерация срещу Украйна.

В декларацията се отчита, че войната засяга цяла Европа и всички цивилизовани нации, и че свободата и демокрацията трябва да бъдат защитени от агресивния режим в Кремъл и се настоява, че българският национален интерес се дефинира от членството на страната в ЕС и НАТО.

В текста на Декларацията се подчертава, че значителна част от съюзниците в НАТО, вече са предоставили директна военна помощ в подкрепа на Украйна. 

„Солидарността на свободните държави и защитата на международния правов ред е в основата на нашето благосъстояние и просперитет“, посочи Атанасов и допълни, че отбранителните действия на Украйна срещу агресивното нападение, е нейно неотменимо право и е напълно легитимно и оправдано.

Евроком

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram