Да изкачиш първенеца Монблан със сърце „назаем“

В Розовата градина в София бяха посадени 11 рози в израз на почит към донорите на органи. Близо 900 българи чакат шанс за втори живот.

59-годишният Огнян Ганчев е национален състезател по ориентиране. През 2009 г. прекарва тежък грип, вследствие на който се появява и тежък проблем със сърцето. След редица изследвания – заключенията на лекарите са, че единственият му шанс за живот е сърдечна трансплантация. А още същата година се появява съвместим донор.

„Оттогава вече 16 години живея с друго сърце, Оказа се, че съм най-възрастният едно по години, друго по продължителност на живот трансплантиран в България“, разказва той.

Три години след трансплантацията успява да покори 4809-те метра на най-високият връх на Алпите- Монблан. Той е първият човек в света, който покорява върха с трансплантирано сърце.

„Мотивирах се с няколко причини. Първата е това да благодаря на екипа, който ми направи операцията. След това да покажа на тези хора, които са трансплантирани или им предстои трансплантация, че след това могат да заживеят нормално като всички други последно- да вдъхна малко оптимизъм, че нещата ще вървят с трансплантацията“, разказва Огнян.

Символично бяха посадени 11 рози, колкото е и броят на донорските ситуации от началото на годината у нас.

„Тези рози символизират живота – това, че хората помнят тези, които са дарили живот“, смята Десислава.

1 час бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram