Дацов: Войната е извинение за безпомощността на елитите да се справят с икономиката

Руската инвазия в Украйна е извинение и удобен повод за такова на световните, а и за българските управляващи и в икономически, и в политически план, за настоящите негативни икономически процеси и невижданата от години инфлация в световен и национален план.

Това мнение изказа в интервю за News.bg икономистът и бивш заместник-министър на финансите Любомир Дацов.

„Много е рано да се каже какви ще са конкретните ефекти от ситуацията върху икономиката, но те са със сигурност негативни. Войната обаче просто ги ускори. На първо място са процесите на инфлация, съпроводени с преструктуриране на подоходните групи и най-вече средната класа, която в световен план е подложена на все по-голямо намаляване на доходите. А те са хората, които носят на раменете си икономиките“, каза експертът.

„Основният проблем с инфлацията си беше тук. И в момента войната е едно голямо извинение за процеса, който започна. Войната просто ускори процесите и се превърна в оправдание за политиците“, добави той. И посочи причините да се стигне до текущата ситуация – монетарните политики на големите световни банки като Федералния резерв и Европейската централна банка, както и меко казано спорни решения на политическите елити.

Дацов подчерта – Русия не е чак такъв голям глобален „играч“ в икономически план, за да повлияе толкова сериозно на световната икономика. „Размерът на БВП на Русия, с всичките й ресурси, е горе-долу колкото на Холандия. Руската икономика е икономика на дупките – т.е. в структурно отношение е базирана на износ на суровини.“

Друг фактор в подкрепа на тази теза – руски петрол и газ не е спрял да се изнася. Притесненията обаче идват от повишаването на цените, а не от липсата на суровини, в което, смята икономистът, може да се съзре и известно опасение за спекула. Ако се стигне обаче до най-минорния сценарий, като Москва спре доставките, би могло да се намерят алтернативи, подчерта финансовият експерт – например Ирак. Рафинерията ни в Бургас пък вече е пригодена да работи и с друг тип „черно злато“, за разлика от ситуацията преди години.

Има реална опасност от реално обедняване на средностатистическия българин, смята Дацов. Нормално е и някои от пазарните играчи да се пробват да спекулират с цените. Да очакваме, че абсолютно всички са толкова благородни, за да не спекулират с цените, е наивно. Ще има опити за спекулация, но хората, които управляват, трябва да знаят какво правят, тези ефекти могат да бъдат минимализирани. Качеството на държавното управление ще бъде ключово за това, което се случва в момента.“

Любомир Дацов не храни особена надежда, че рекордните капиталови разходи, предвидени в бюджета, ще спомогне особено за ускоряване на растежа и преструктуриране на процесите. Дори да питате някой министър какво е заложено в тези капиталови разходи, той няма да може да ви каже. От друга страна е добре, тъй като това ще действа като буфер. Не знаем обаче какво и как ще бъде финансирано, това е пожелателно, а не истинско планиране“, остър бе бившият заместник-финансов министър. Евентуалното изпълнение на предвидените разходи можело да дойде само от актуализацията на строителните договори за магистралите, според новата власт незаконни, което ще е прецедент само по себе си, както и от повишаването на цените на строителните материали.

Причините за инфлацията обаче са основно глобални, но и, макар в доста по-малка степен, локални. „Много от държавите имат съществен проблем с това как функционират системите им. Извиненията на правителствата не само в България, но и в цял свят, подчертават липсата на реална преценка как функционират нещата. У нас например през миналата година за повишаването на инфлацията имаше принос самата политика на държавата. Но не мисля, че поне към момента вътрешните фактори са толкова важни. Конкретно в хранителния сектор повишаването на цените – с 10%, с 20%, щеше да се случи с или без война.“

Нюз бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram