Гражданските полети няма да пречат на борбата с градушките

Обработката на градоносните облаци вече има предимство пред полетите на гражданската авиация. Това съобщи изпълнителният директор на Агенцията за борба с градушките Валери Ценов.

Той даде висока оценка на самолетния способ, с който от летището в Горна Оряховица за втора година у нас се опазват земеделските култури и населените места в Северна България.

По негови данни от 21 април досега са обработени 568 градоносни клетки с над 7700 ракети.

Ценов отчете, че сезонът с градоопасните облаци е по-напрегнат от миналата година. Той увери, че всички 11 регионални дирекции, 7 радара и 262 площадки на агенцията са в денонощно дежурство.

Ценов посочи, че бюджетът тази година за самолетния способ за борба с градушките е 5,5 милиона лева. Осъществява се от три самолета, базирани на Летище – Горна Оряховица. Подобрено е сътрудничество с Ръководство въздушно движение, а способът е доразвит, заяви той и допълни, че вече се използват пиропатрони на височина над 5000 метра, което се оказва най-ефективен способ, съчетано със засяване на облака под 3000 метра. Данните за паднали градушки в защитената територия със самолетния способ също са много малко.

news.bg

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram