Година след началото на мандата: одобрението за работата на главния прокурор е 10%

Година след избирането му на поста, работата на главния прокурор Иван Гешев получава одобрението на едва 10 на сто от българите.

Това сочат данните от национално представително проучване на социологическата агенция „Алфа Рисърч“, осъществено между 15 и 21 декември 2020 г. То е част от редовния тримесечен мониторинг на обществено-политическите нагласи. Направено е сред извадка от 1017 пълнолетни жители от цялата страна чрез пряко стандартизирано интервю по домовете с таблети.

Неодобрение за действията на Гешев заявяват малко над половината анкетирани – 52 на сто, а за 38 на сто оценката не е нито положителна, нито отрицателна.

Година след началото на мандата: одобрението за работата на главния прокурор е 10%

Одобрението спада с два процентни пункта в сравнение с предишното проучване през септември. Почти същият спад има и при неодобрението, което в началото на есента е било 55%. Най-високото одобрение за Гешев през изминалата година „Алфа Рисърч“ регистрира през март, когато положителните оценки са 27%, а отрицателните – 21%.

Как премина първата година на Иван Гешев начело на прокуратурата – тук.

Протестите и промяната в оценките

Съдебната система е сферата, в отношението към която протестите за оставка на правителството и главния прокурор успяват да предизвикат по-съществена промяна, коментират от „Алфа Рисърч“. Социолозите отчитат, че за първи път през последното десетилетие се откроява тенденция към ръст на общественото доверие в съда и разтварянето на ножицата с доверието към прокуратурата.

Според представените данни до лятото на 2020 г. и двете институции са се ползвали с относително идентични равнища на одобрение, при силен превес на критиката към тяхната работа. През последната половин година обаче, съдът получава по-висока подкрепа за работата си (16% срещу 10% -12% за главния прокурор). Още по-сериозна е разликата в неодобрението: 52% за главния прокурор срещу 35% за съда, обобщават от агенцията.

Година след началото на мандата: одобрението за работата на главния прокурор е 10%
Дневник

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram