ГЕРБ измъкна под носа на ДБ комисията за Росенец

ГЕРБ продължава да „цака“ опонентите си в Народното събрание и да измъква под носа им техни инициативи, каквато линия предприе от миналата седмица с мажоритарния вот на „Има такъв народ“. Сега депутатите на Борисов обявиха, че ще подкрепят предложението на „Демократична България“ за съставяне на парламентарна анкетна комисия за проверка на случая „Росенец“ от миналото лято край летните сараи на Ахмед Доган.

ДИСНИЛЕНД НА КОРУПЦИЯТА

Тонът рано сутринта в пленарна зала зададе съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов, който заговори за инцидента на плажа в Росене. Тогава Иванов за малко не беше набит от държавните гардове на крайморската резиденция на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган. „Тази тема не слиза от дневния ред, защото този случай е емблематичен за това, че в България има хора, които са над закона, хора, които са обслужвани от институциите. Продължава в България да има яхтено пристанище, което е регистрирано като земеделски имот в морето“, изтъкна Иванов. И заяви, че коалицията му ще настоява за сформирането на анкетна комисия, която да проучи всички обстоятелства около случая. „Нека види българското Народно събрание и българското общество каква е истината за този Дисниленд на корупцията“, заключи съпредседателят на „Демократична България”.

От ГЕРБ обаче бяха решили да ги изпреварят – депутатът от партията Тома Биков обяви, че с колегите му вече са събрали необходимите подписи и затова те ще направят предложение за такава комисия. Биков използва случая, за да извади стария сценарий на ГЕРБ, според който десницата и ДПС работят заедно срещу бившите управляващи. В микса намеси също „Има такъв народ” и „Изправи се! Мутри вън!“. Всички тези формации определи като „ядрото на новото парламентарно мнозинство”. „То функционира целенасочено и организирано не на базата на политическите и публичните си заявки, не на базата на идеологически и идейни съответствия, а на базата на общи задкулисни действия”, заяви депутатът от ГЕРБ. Като доказателство посочи разпределението на постовете в новия парламент – на председателя и на шефовете на най-важните комисии, което според него е станало с гласовете на изброените формации. Накрая предположи, че това „ново мнозинство” води скрити преговори за съставяне на правителство.

ГЕРБ – НАЙ-ТОКСИЧНИ

Йордан Цонев от ДПС отговори, че гражданите са поискали промяна на изборите – детрониране на ГЕРБ. И напомни, че още след изборния ден движението е заявило, че няма да подкрепи бившите управляващи за правителство, а ще застане зад новите парламентарни формации. „Не тези, които са били с ДПС в управлението изгоряха, а тези, които са били с ГЕРБ”, обърна се той към депутатите на Бойко Борисов. И изреди „жертвите” – Реформаторският блок, АБВ, „Обединени патриоти”, които са били съюзници на ГЕРБ, но вече не са парламентарно представени.

„Вие сте най-токсичната партия, която някога българският политически живот е виждал. Токсични сте и в управление, и в опозиция. Помним през 2013 г. как хлопахте по банките, как бламирахте абсолютно всеки законопроект. Новите колеги, подгответе се, те се държат така. Това е токсична партия, която трябва да бъде отстранена от управлението. Това е линията, която ще следваме. Няма задкулисие, няма да правим кабинети и няма да участваме в кабинети”, завърши Цонев.

„КРАЖБАТА“

Същото надцакване ГЕРБ направиха и по отношение на „Има такъв народ“ на Слави Трифонов и дългогодишната им идея за въвеждането на мажоритарен вот. Преди три дни те внесоха законопроект за изцяло мажоритарен избор на депутатите в парламента, което стана по нареждане на лидера им Бойко Борисов. 

Именно заради второто от ИТН обявиха, че няма да предлагат мажоритарен вот в този парламент. Лидерът на партията Слави Трифонов дори обвини ГЕРБ, че внася такъв законопроект като опит на партията да се спаси и да спечели време.

СЕГА

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram