Генчовска: Премиерът Петков и Кулеба са обсъждали военната помощ за Украйна

Въпросът за предоставяне на военна помощ на Украйна е бил обсъден на срещата на премиера Кирил Петков с украинския първи дипломат Дмитро Кулеба. Това съобщи външният ни министър Теодора Генчовска. Тя самата не е присъствала на въпросния разговор.

„Обсъденото във Външно министерство не включваше тази тема“, заяви Генчовска пред медиите в парламента.

Към настоящия момент и в Министерския съвет не е поставян въпроса за предоставяне на военна помощ на Украйна. 

Въпросът за предоставянето на военно-техническа помощ за Украйна ще бъде обсъден от „Продължаваме Промяната”, когато мине през разглеждане в парламентарната комисия по външна политика. Това заяви председателят на парламентарната група на „Продължаваме Промяната“ (ПП) Андрей Гюров пред журналисти в кулоарите на Народното събрание, пише БГНЕС. Той посочи, че ПП гласува винаги по съвест. Заедно с други депутати Гюров се срещна днес с външния министър на Украйна Дмитро Кулеба.

Председателят на външната комисия Венцислава Любенова (ПП) каза, че срещата е била много успешна. Не е повдигнат въпросът за изпращане на оръжие. Това беше работна среща между комисията и нашия гост, каза тя. Любенова обясни, че предложенията на „Демократична България“ (ДБ) и на ГЕРБ-СДС относно предоставянето на военна помощ на Украйна са изтеглени от комисията „за доизясняване на технически законови подробности“. Тя увери, че след повторното им внасяне – те ще бъдат разгледани. По-рано днес Атанас Славов (ДБ) призова проектът за решение да бъде разгледан възможно най-скоро, след като за втора поредна седмица комисията по външна политика не включва точката в дневния си ред.

Атанас Михнев (ПП) подчерта, че позицията на формацията винаги е била в подкрепа на украинския народ. По думите му Кулеба е похвалил усилията на българското правителство в тази посока. Попитан дали военната подкрепа за Украйна е въвличане на България в конфликта, Михнев отговори: „Категорично не. Десетки страни изпращат военна подкрепа, без да бъдат въвлечени в конфликта, така че нека спрем с тази проруска реторика“, обясни той.

На въпрос относно отношенията с Република Северна Македония (РСМ) Андрей Гюров посочи, че позицията на България остава такава, каквато е заявена на консултативния съвет при президента през януари тази година и с решение на Народното събрание през 2019 г.

Даниел Митов и Екатерина Захариева от ПГ на ГЕРБ-СДС коментираха в Народното събрание новината, че премиерът на България Кирил Петков и външният министър на Украйна Дмитро Кулеба са обсъдили темата за военно-техническата  помощ, която страната ни не е дала на Украйна. По думите им на българското общество му е омръзнало да научава от чужди правителства какви теми биват обсъждани с нашата държава.

„Г-н Петков на няколко пъти отклонява този въпрос и в продължение на 20 дни комисиите в парламента не могат да  разгледат текстове по темата. Управляващото мнозинство умишлено саботира тези текстове”, категоричен е Митов.

Бившият външен министър на България Екатерина Захариева заяви, че едва ли има човек у нас, който да вярва, че Дмитро Кулеба е на протоколна среща в страната ни.

Източник: Нова тв, Гласове

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram