В ЦИК продължава повторното въвеждане на данните от протоколите

В Централната избирателна комисия (ЦИК) продължава повторното въвеждане на данните от протоколите на всички секционни избирателни комисии от гласуването на 2 април, и се отстраняват грешките и несъответствията. До вчера следобед всички 31 районни избирателни комисии предадоха документацията си в ЦИК. Очаква се официалното обявяване на резултатите от изборите да бъде в четвъртък.

Говорителят на ЦИК Росица Матева коментира за Българското национално радио (БНР):

„Няма да можем по-рано да го направим, тъй като и в момента работим в Централната избирателна комисия по отстраняване на несъответствия. Когато се появят несъответствия между въведените данни в РИК и в ЦИК, тези протоколи се предоставят на членове на ЦИК. Ние ги преглеждаме в оригинал и отстраняваме тези несъответствия, след което отново се въвеждат данните от тези протоколи и след като бъдат въведени всички такива данни, сме готови вече да обявим резултатите от изборите“.

След отстраняване на несъответствията ЦИК коригира публикуваните на сайта ѝ сумарни данни. Такава корекция се наложи вчера заради пропуснати данни на 11 секционни комисии зад граница, но Росица Матева уточни, че това не е довело до размествания и до сериозни отражения в процентите за всяка от формациите.

Кандидатите, които са избрани в два многомандатни изборни района, ще имат еднодневен срок след оповестяването на резултатите от гласуването, за да заявят в коя листа желаят да останат избрани.

До неделя, 9 април, ЦИК ще обяви имената на депутатите в новото 49-о народно събрание.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram