Външно обвини Митрофанова в дезинформация

Опитите за дезинформация във връзка с подкрепата на България за Украйна са недопустими. Това се посочва в позиция на Министерството на външните работи (МВнР) на сайта на ведомството по повод публикувано на 12 юни в социалните мрежи обръщение на посланика на Руската федерация в България, „в което се изказват хипотези и предположения относно оказваната от Република България подкрепа за Украйна“. 

Припомняме, че в обръщението си преди два дни, по случай деня на Русия, посланикът на Русия у нас Елеонора Митрофанова заяви: „Системното въвличане на страната в конфликта в Украйна, независимо дали става дума за снабдяване на режима в Киев с боеприпаси или например за евентуално изпращане на български контингент в зоната на военни действия, със сигурност ще има негативни последици за двустранния диалог.“

„Република България остро осъжда безпрецедентната и непредизвикана военна агресия на Руската федерация срещу Украйна и допринася към международните усилия за подкрепа на страната. Последователни сме в позицията си на солидарност с народа на Украйна, както и в безусловната си подкрепа за независимостта, суверенитета и териториалната цялост на страната в нейните международно признати граници, включително териториални води“, се казва в позицията на МВнР. 

Министерството допълва, че помощта, която България оказва на Украйна, закономерно се обуславя от съответните законови норми и правила, като характерните за демократичния процес форми на общуване и отговорно поведение са несъвместими с каквото и да било изкривяване на информацията в общественото пространство. 

„Неприемливи и недопустими са всякакви опити за пропаганда и дезинформация, които компрометират демократичните ценности“, допълват от МВнР. 

В телевизионно интервю преди дни новият министър на отбраната Тодор Тагарев заяви, че България продължава да изпълнява решението на Народното събрание за помощ на Украйна.

Източник: БТА, Гласове

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram