Възраждане: Европейската комисия препоръчва Европейският съюз да  продължи да налага Зеления сертификат

Европейската комисия предлага Европейският съюз да върви от Ковид сертификати към Глобалната мрежа на СЗО за тотално сертифициране

На проведен брифинг в Народното събрание народните представители на „Възраждане“ се противопоставиха на налагането на ограничения на българските граждани и на техните права, включително и на правото на придвижване, както и да бъдат ограничавани по признак „здравен статус“! Те се противопоставиха  категорично и на присъединяването на България към Глобалната мрежа на Световната здравна организация (СЗО).

Вчера неприятно ни изненада новината, че Михаил Околийски е новият представител на държавата в Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), която оперира с публичен ресурс в размер на над 7 милиарда лева.

Разбрахме, че ден по-рано Михаил Околийски е назначен за заместник-министър на здравеопазването. За него знаем, че освен дипломиран сексолог и психотерапевт, от 2014 година е служител, а по-късно и председател, на българския офис на Световната здравна организация.

Ние сме категорично против човек, който е дълбоко свързан с тази организация, да упражнява контрол върху значителен публичен ресурс, като бюджета на Националната здравноосигурителна каса, както и да му бъдат вменени правомощия по управление на българското здравеопазване и определяне на националната здравна политика!

Защо това е важно и защо заостряме вниманието Ви на тези факти?

По рано този месец, Европейската комисия (ЕК) и Световната здравна организация обявиха старта на Глобалната мрежа за сертифициране на електронното здравеопазване, създадена от СЗО. Оттогава, на европейско ниво текат интензивни разговори за регламентиране на реда, по който страните ще се присъединяват към тази глобална мрежа.

На 05.06.2023 г. на сайта на ЕК е публикувана „Препоръка на съвета за присъединяване към въпросната глобална мрежа“. Тази Препоръка изисква от държавите в Европейския съюз да продължат действията на зелените сертификати и след 30.06.2023 г., като целта е да се улесни безпроблемния преход от системата за цифров Ковид сертификат на ЕС към Глобалната мрежа на СЗО за тотално сертифициране.

Официално декларираната цел на тази мрежа е да помогне за бързото откриване на заплахата от инфекциозни болести като Ковид 19 и за споделяне на информация с цел предотвратяването им. Предвижда се също така държавите членки на ЕС до 30.09.2023 г. да предприемат всички необходими мерки, за да се свържат към тази глобална мрежа.

Под претекст да се улесни международното пътуване, на практика то се затруднява. Блокира се движението на всеки гражданин, който не притежава актуален „зелен“ сертификат. Предвижда се на по-късен етап „зеленият“ сертификат да се издава само при наличие на всички имунизации, включително такива за Ковид, както и от евентуалните нови пандемии. Страните се задължават да гарантират проверката на сертификатите при трансграничен превоз на пътници – летища, пристанища, железопътни и автобусни гари и т.н. Това означава, че отново ще се налагат ограничения при пътуване и ще бъдат дискриминирани хора, които са взели решение да не приемат ваксини по една или друга причина, особено експериментални такива.

Какво цели тази глобална мрежа?

Ключова цел на Глобалната мрежа на СЗО е чрез развитието на електронното здравеопазване да се разпростре действието й върху издаването на сертификати за други болести, съдържащи например информация за задължителни национални ваксини и други здравни данни.

Това означава глобалната мрежа да събира огромна по обем лична и чувствителна информация за здравния статус на хората.

Тази информация обаче е част от националната сигурност на страната и боравенето с нея следва да се извършва изключително внимателно. Към настоящия момент СЗО, която представлява една неправителствена организация, няма правно основание да достъпва такава информация и всякакви опити да й бъде предоставен такъв достъп буди у нас сериозни притеснения.

По официални данни съществуват частни фондации, които в последно време осигуряват значително финансиране на СЗО, като някои от тях свързани и с големи фармацевтични компании. Съществува реален риск тези чувствителни данни да попаднат в такива компании и с тях да бъде злоупотребявано.

Ние не вярваме, че присъединяването на страната ни ще бъде „доброволно“, доколкото имаме горчивия пример с Истанбулската конвенция!

Както знаем, въпреки че не беше приета в България и има решение на Конституционния ни съд за противоречието й с Конституцията ни, Европейският парламент продължава да оказва безпрецедентен натиск, а от друга страна, чрез НПО и по всякакви странични пътеки, елементи от нея се влагат в българското законодателство и се налагат в обществения ни живот!

Ние от „Възраждане“ настояваме обществото да бъде информирано кое е лицето, което представлява България при тези преговори и разговори и каква ще бъде позицията на страната ни!

Предвижда ли се някаква специална роля на представителя на СЗО, понастоящем заместник-министър на здравеопазването и представител на държавата в Националната здравноосигурителна каса, в този процес, и сигурни ли сме чий интерес ще защитава – на страната ни или на фармацевтичните лобисти, финансови донори на СЗО?

Настояваме да ни бъде предоставяна регулярно подробна информация за хода разговорите, както и за поетите досега ангажименти!

Ние сме категорично против налагането на ограничения на българските граждани и правата им, включително правото на придвижване, както и да бъдат ограничавани по признак „здравен статус“!

Ние сме категорично против присъединяването на България към Глобалната мрежа на СЗО, против сме предоставянето на здравните данни на българите на тази неправителствена организация и призоваваме българската държава да не предприема никакви действия в тази посока!

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram