ВСС разглежда исканията за освобождаването на Гешев

Висшият съдебен съвет започна разглеждането на двете искания за предсрочното освобождаване на главния прокурор Иван Гешев. Те бяха обединени в едно общо искане. Дебатите по същество вече текат.

Обсъждането във Висшия съдебен съвет започна на фона на малоброен протест в подкрепа на главния прокурор. Пред сградата на ВСС са се събрали около 20 души.

Според Гешев мотивите за прекратяване на мандата му защитават интереси извън съдебната власт.

Първото искане вече бее гласувано от Висшия съдебен съвет и бе счетено за допустимо. То бе направено от шестима членове на Прокурорската колегия на съвета, след твърденията на зам.-главния прокурор Борислав Сарафов, според които Гешев лично се е намесил в разследването на взрива до кортежа му, избухнал на 1 май, като устно е разпоредил на мястото да бъде допуснат израелски експерт. 

Според официален отговор на прокуратурата за Антикорупционния фонд въпросният експерт е разгледал мястото от разстояние.

Второто искане за предсрочно освобождаване на Гешев е внесено от четирима членове на Прокурорската колегия на ВСС и е за накърняване престижа на съдебната власт, след пресконференцията, в която главният прокурор нарече политиците “боклук”. 

Първото предложение за отстраняването на Гешев беше внесено непосредствено след като номинираната от ГЕРБ за премиер Мария Габриел поиска оставката на Гешев. Последва открит конфликт между главния прокурор и лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. После прокуратурата започна активно да действа по скандала “БарселонаГейт”, замесил името на Борисов в схема за пране на пари. Разпитани бяха няколко лица, сред които и самият Борисов. По-късно прокуратурата поиска и депутатския му имунитет. 

Фрог нюз

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram