Атанас Славов: Ще предложа да заседаваме и утре за отстраняването на Иван Гешев

Новият министър на правосъдието Атанас Славов, който за пръв път ще председателства заседание на Висшия съдебен съвет, даде да се разбере, че той ще заседава докато не бъде отстранен главният прокурор Иван Гешев. Кадровиците на съдебната власт обсъждат заедно двете искания за отстраняване предсрочно на Гешев от поста обвинител №1.

„Ще призовавам за фокус и ясно решение. Надявам се на стегната процедура. Опцията е да има продължаване, ако не приключим днешното заседание“, заяви Атанас Славов на влизане в сградата на ВСС.

В същото време там влезе и Гешев, но без коментар за медиите.

Протестиращи в негова защита посрещаха кадровиците на съдебната власт.

Ще предложа искането за отстраняването на главния прокурор да е първа точка от дневния ред, каза още Славов. И предвиди, че в рамките на ден-два да се стигне до решение. Славов посочи, че е готов и утре да насрочи заседание, ако се налага, дори през почивните дни. Но уточни, че решението за това е на ВСС.

Висшият съдебен съвет ще разгледа по същество двете искания за предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор. Кадровиците обединиха двете искания в едно и вече са се запознали с доказателствата. Очаква се да бъдат изслушани призованите свидетели.

Епицентър.БГ 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram