Временно свалят цената на тока за фирмите, които не са си избрали доставчик

Фирмите, които не са си избрали доставчик на ток, ще получат отстъпка от цената между 15 и 30 лева на мегаватчас през следващите три месеца. Това обявиха министърът на енергетиката Андрей Живков и председателят на КЕВР Иван Иванов.

Мярката е с цел да се намали негативният ефект от поскъпването на електроенергията и природния газ.

В момента над 40 процента от малките и средни нямат сключени договори с търговци на ток и плащат по тарифа „доставчик от последна инстанция“. Тази цена е значително по-висока от борсовата стойност на електроенергията.

Ще го направим с промяна на формулата за доставчик от последна инстанция. За дребните и средни фирми това ще е облекчение. Ще спестяват между 15 и 30 лева на мегаватчас, а може би и повече, заяви Иван Иванов. 

Според него малкият бизнес трябва да използва следващите три месеца и да си избере доставчик на електроенергия, за да не плаща по-скъпо дори и от рекордните борсови цени. Затова предстояла и мащабна информационна кампания.

По повод призивите за спиране на износа на ток, шефът на КЕВР бе категоричен, че това не може да се направи. Единствената възможност да спрем износа е ако в страната има недостиг на ток, каза Иванов.

Оффнюз

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram