Вили Лилков: Има очакване за нещо ново и сериозно вдясно


 „Има очакване за нещо ново и сериозно вдясно“. Така Вили Лилков обясни прерастването на „Синя София“ в „Синя България“. Проектът беше обявен преди дни. Сред създателите на формацията са и Жаклин Толева, Петър Москов, Иван Сотиров, Стефан Иванов.

„Получихме много обаждания от цялата страна след кметските избори. Проектът „Синя София“ беше оценен като успешен и затова прераства в „Синя България“, заяви Лилков в ефира на предаването „Твоят ден“ по NOVA NEWS.

„Отправихме апел към други десни партии. Към коалицията вече се присъединиха „Българска нова демокрация“ и „Консервативна България“. В преговори сме с някои земеделски организации. Моята мечта е да съберем това разпиляно дясно в едно и да дадем алтернатива на избирателите“, каза Лилков.

Той потвърди, че формацията ще се яви и на двата вида вот – предсрочните парламентарни избори и изборите за Европарламент.

„Вече имаме кандидати за водачи на листите на някои места“, обясни Лилков. Но не пожела да каже имена.

Според него не са се оправдали очакванията, които хората са имали към ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. „Политиката им беше объркана. Насочена беше към безконтролно харчене. Отдалечихме се от целта за влизане в еврозоната“, каза Лилков.

„Не търсим разочаровани избиратели, а десни избиратели. Много от тях не гласуваха в последните години“, каза още политикът.

Той коментира и напрежението в СОС и темата за това има ли чистка.

„Имаше питане към кмета. Оказа се, че нещата не са толкова трагични, че да става въпрос за чистка. Една част от тези 325 човека са пенсионирани, други отиват на държавна работа. Има напуснали, които се оттеглят със заместник-кметовете и с екипите, с които са работили. Единици са отстранени от работа заради ярка политическа окраска. Ако се погледне текучеството в годините, не може да става въпрос за чистка“, каза Лилков.

Запитан за проблемите с боклука в София, Лилков каза, че засега няма криза, но има наченки. „Ако не поставим нещата на правилните позиции и не ги наречем с правилното име днес, може след време София да изпадне в криза“, коментира той./КРОСС/

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram