Васил Божков готов да се завърне като защитен свидетел

Готов съм да се върна в България като защитен свидетел.

Това обяви днес във Фейсбук бизнесменът Васил Божков, който от няколко години живее в Дубай. Заявката на Божков е дадена с коментар по отношение на бившия премиер Бойко Борисов: „Наглостта на Борисов отстъпи пред страха му. Има защо да се страхува.“

Вчера Васил Божков написа, че „Понякога разкаялият се грешник е по-ценен от светец“ към снимката на главния прокурор Иван Гешев, който разкъсва демонстративната си оставка.

Васил Божков у нас е с повдигнати 19 обвинения, 18 броя европейски заповеди за разследвани и молби за правна помощ, разпратени също до десетки държави.

В Обединените арабски емирства е изпратено и искане за екстрадицията му, паралелно с мобли за правна помощ.

Вероятно досъдебното производство, по което Божков е готов да даде показания среща защита на свидетел е това за изнудване. Именно по това производство от години се задава въпроса защо прокуратурата не разпита дистанционно с видео връзка бизнесмена. Васил Божков твърди, че по време на правителствата на ГЕРБ, третото поред, му е искана 10% от печалбата на лотарията му, като за посредник към партия ГЕРБ или по-точно към Борисов, Божков сочи финансовия министър Владислав Горанов, който вече е санкциониран по Глобалния закон Магнитски.

Бизнесменът твърди, че разполага и с видеоклипове и снимки, като доказателство за твърденията си.

Скандалът с лотарията на Васил Божков бе един от големите по време на последния мандат на Борисов. Той струваше и оттеглянето на Владислав Горанов от управлението, макар и да не бяха посочени тогава конкретно тези аргументи, а изтъкнати подозренията за съучастие в корупционни схеми с ДПС и влиянието на друг бизнесмен, но и депутат Делян Пеевски. Въпреки че доказателства не бяха извадени, се оказа достатъчно позоваването на „подозрения сред обществото и актива на ГЕРБ“ за това. Тогава от правителство на Бойко Борисов си тръгнаха още министри.

Нюз бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram