Валентин Вацев: Ще има нов световен ред, но този път не след война

„Глобалната катастрофа закономерно приключва историята на глобализацията“. Това каза пред БНР анализаторът Валентин Вацев. Според него този път ще има нов световен ред, но не след война, а след един коварен вирус.

Според Вацев ЕС не е проявил солидарност с Италия при избухването на епидемията от коронавирус там. Според него Европа навлиза в епохата на възраждането на националните държави.

Анализаторът коментира и ситуацията в САЩ в условията на пандемия: „В Америка вече има икономическа криза. Икономическата турбулентност много силно се отразява на кандидатите за президент на САЩ“.

По думите на Вацев на предстоящия в Русия референдум за поправките в Конституцията хората ще одобрят промените.

„В Русия вървят два паралелни процеса – досегашните политически елити бавно и с нежелание отстъпват своите позиции, а новите елити настъпват и този процес няма да свърши с едни избори. Вторият процес е на настъпването на коронавируса“. Според анализатора не удължаването на властта на президента в Русия е същественият проблем.

„Имперско-националистическият проект е на път да победи до края на годината. Ако не стане някакво невиждано чудо. Готвейки се, мобилизирайки се за такава победа, Русия днес по-лесно посреща ужасните предизвикателства на този вирус. За Русия нещата не са много ясни, но знаем как да ги прогнозираме, но не знам какво ще се случи с Европейския съюз“, заключи анализаторът.

Епицентър

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram