Българският картоф заплашен от изчезване

“Българският сладък картоф е заплашен от изчезване заради безхаберието на чиновниците в Министерството на земеделието, които лобират за други страни в Общата селскостопанска политика и твърдят, че има свръхпроизводство у нас”. Това заяви председателят на Националната асоциация на картофопроизводителите Тодор Джиков.

Картофопроизводителите в България са готови на стачни действия заради изхвърляне на трапезните картофи от схемата за обвързано подпомагане с европейски субсидии в новата Обща селскостопанска политика на ЕС. Земеделците искат незабавна среща с премиера Кирил Петков, защото има неразбиране на проблема в лицето на Министерството на земеделието, пише в декларация, изпратена до медиите. Освен това настояват за уволнения във ведомството и отзоваване на българските представители за земеделие в Брюксел, които не защитават интересите на родните производители и целят закриването на цял сектор, посочват от бранша.

“При положение, че правителството и премиерът Кирил Петков не ни обърнат внимание, ще започнем протести в цялата страна. Хората вече са в готовност”, коментира Тодор Джиков. Браншът настоява България да защити пред Брюксел оставането на европейските субсидии за трапезни картофи. Според Джиков се цели унищожаването на картофопроизводството в България и осигуряването на внос от най-големите производители – Германия и Франция.

От страна на Министерството на земеделието вече седем месеца има мълчание по проблема, посочват от бранша. “Няма разяснения, няма анализи, няма разработени алтернативни варианти за земеделците”, коментира Тодор Джиков. През цялото време има само смазваща конкуренция на родния пазар от високосубсидирани картофи от Германия, Полша и Франция. Те са на себестойност, за която ние само можем да мечтаем, допълни той.

Над 2300 картофопроизводители и техните семейства може да останат без работа и доходи. Всички имат кредити, купена специализирана техника, складове за съхранение, бизнес планове и поети ангажименти с договори по мярката 4.1 на Програмата за развитие на селските райони със задължения за отглеждане на картофи за дълги години напред. В противен случай трябва да бъдат върнати средствата по програмата, посочват от асоциацията.

Всичко това няма значение за ръководството на Министерството на земеделието, казва Тодор Джиков. За тях е важно да подпишем регламентите по новата Обща селскостопанска политика и да вземем милиардите от Брюксел, допълни той.

1 час бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram