България се събуди в сняг

Първият сняг падна и направи лека снежна покивка.

Валежите от сняг в столицата започнаха в 4:07 ч., а снежната покривна достигна до 5 см.
Според синоптичната прогноза днес снегът ще падне първо в западните райони на страната, а след това в Централна Северна и Североизточна България. Очаква се снежната покривка да достигне от 3-5 см в ниската част на софийското поле до около 15-25 см в планините

Жълт код е обявен в почти цялата страна заради очаквани интензивен снеговалеж и силен вятър. Кодът не е в сила само за областите Благоевград, Кюстендил, Силистра, Смолян, Стара Загора, Хасково и Ямбол, съобщиха от НИМХ.

Сериозен снеговалеж има на прохода „Петрохан“. Снежната покривка е вече 14 сантиметра, температурата към 7 ч. сутринта е -4 градуса. Във високите части на планината има и силен вятър, който предизвика завихряния. Шофьорите трябва да бъдат много внимателни, а автомобилите им подготвени за зимни условия.

„Пътят е почистен и се поддържа. Няма сигнали за инциденти през нощта. Осем машини работят за снегопочистването на прохода и в момента“, съобщи Володя Вълов от АПИ-Монтана.

От АПИ призоваха шофьорите да се движат със зимни ги и подготвени за атмосферните условия. Важно е и резервоарите на автомобилите да бъдат пълни предвид пътната обстановка, отбеляза Вълов.

В Западна България ще спре да вали още преди обяд и през деня облачността ще се разкъсва и намалява, в много райони до предимно слънчево време.

В Източна България след обяд валежите ще отслабват и спират, най-късно вечерта в североизточните райони, съобщават от НИМХ.

Ще продължи да духа умерен северозападен вятър. Максималните температури ще са между 3 и 8 градуса, по Черноморието до 10-11 градуса. Атмосферното налягане ще се повишава, но ще се задържи по-ниско от средното за месеца.

Над Черноморието ще е предимно облачно, с валежи от дъжд, които след обяд ще отслабват и спират. Ще духа умерен до силен северозападен вятър. Максималните температури ще са между 9 и 12 градуса. Температурата на морската вода е 12-13 градуса. Вълнението на морето ще бъде 3 бала.

Над планините валежите, предимно от сняг, от запад на изток ще отслабват и спират, а облачността през деня ще намалее. Интензивни ще са снеговалежите в сутрешните часове, особено в Централна и Източна Стара планина. Ще духа умерен до силен северозападен вятър и на места ще се образуват навявания и преспи. Температурите още ще се понижат и максималната на 1200 метра ще е около минус 1 градус, на 2000 метра – около минус 7 градуса.

В сряда ще се задържи ветровито, с променлива облачност, след обяд над много райони по-често до слънчево. Сутрешните температури ще са ниски – в отделни райони до минус 3°, минус 5°, дневните ще започнат да се повишават. По-късно през деня вятърът ще започне да се ориентира от югозапад.

В четвъртък отново ще се усили и повишението на дневните температури ще продължи, сутрешните ще са все още сравнително ниски. Преди обяд ще преобладава слънчево време, по-късно през деня от запад ще започне ново увеличение на облачността, без валежи.

От петък започва дълга седмица с непрекъснати валежи и динамика в атмосферната ситуация, каза климатологът проф. Георги Рачев.

Епицентър

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram