България се включва в тренировъчната военна мисия на ЕС за подпомагане на Украйна

България ще се включи в тренировъчната мисия на ЕС за военно подпомагане на Украйна – European Union Military Assistance Mission in Ukraine (EUMAM UА), съобщават от Министерството на отбраната.

Решението за националния принос взе Министерският съвет в изпълнение на решението на Народното събрание от 3 ноември 2022 г.

Светкавично – още на 9 ноември решение за изпълнението му прие правителството, с което България ще окаже военна и военно-техническа помощ на Украйна.

Действията на българските институции следват решение на Съвета „Външни работи“ от 17 октомври 2022 г. на ЕС, с което Съюзът установява тренировъчната мисия за подпомагане на Украйна – EUMAM UА. Тя има „неизпълнителен“ мандат, което означава без използване на сила и е с първоначална продължителност от две години.

Целта е да допринесе за подобряване чрез обучение и тренировка на военните способности на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ). За постигането на тази цел EUMAM UА ще предоставя на ВСУ индивидуална и колективна подготовка на тактическо ниво, специализирано обучение на личен състав, подготовка на бойни формирования за териториална отбрана и предоставяне на въоръжение, техника и боеприпаси за подготовка на формирования от въоръжените сили на Украйна.

С решението на Министерския съвет България декларира готовността си за принос към тренировъчната мисия. Подготовката ще се проведе на територията на Федерална Република Германия, Република Полша и други държави-членки на ЕС. Предвижда се и в обхвата на българското участие, след съгласуване с украинската страна, на територията на Република България да се проведе обучение с един модул за подготовка на бойни санитари (до 15 военнослужещи на месец, до 4 модула в рамките на година).

Припомняме, че още на 3 ноември сутринта, часове преди да започнат дебатите за изпращане на оръжие в Украйна, лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов заяви:

„Първа фаза ще бъде въвличането на България във военния конфликт. Втора фаза ще бъде изпращане в Украйна на български военен контингент. Третата фаза ще е широко разгръщане на военния конфликт“

Преди седмица Костадинов каза още, че страната ни в момента е „окупирана“ и чуждите военни контингентите у нас се доближават до състава на българската армия.

Очаквайте подробности

Епицентър.БГ

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram