България е готова да помага за възстановяването на енергийната система на Украйна

България и Министерството на енергетиката в частност са готови да помогнат на Украйна при възстановяването на електроенергийната й система, пострадала от военните действия в страната. Това заяви служебният министър на енергетиката Владимир Малинов, съобщават от МЕ.

Той проведе видеоконферентен разговор по темата с украинския си колега Герман Галушченко. Малинов отбеляза, че навременни и целенасочени усилия в този процес са от особена важност с оглед успешната подготовка на украинската страна за зимния сезон.

По думите му чрез посолството на Украйна в България нашата страна вече е получила списък с необходимото оборудване. Министър Владимиров уточни, че се очаква в най-кратки срокове той да бъде приоритизиран,

Енергийните министри на България и Украйна обсъдиха също ускоряването на процеса по доставка на оборудването за АЕЦ „Белене“ на Киев. Според Малинов има добри изгледи сделката да бъде финализирана в идните месеци.

Той и Галушченко дискутираха и перспективите след спирането на транзита на руски природен газ през Украйна от началото на следващата година. Малинов посочи, че „Булгаргаз“ може да осъществява доставки на втечнен природен газ през терминалите в Гърция и Турция. Той предложи на своя украински колега създаването на съвместна работна група, която да координира този процес.

По думите на министър Малинов в ЕС е налице реална солидарност за това, че е необходимо да се запазят в добро състояние както активите за транспорт на природен газ, така и тези за съхранение. Това е ключово за сигурността на енергийната система, подчерта той.

Източник: Нюз бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *