България въстана! Русе се надигна. Сливен блокира пътни артерии. Стара Загора не пада дни!

Протест на сливенските енергетици се състоя пред сградата на Топлофикация „Инж. Ангел Ангелов“, предаде „Фокус“. Протестните действия са насочени срещу реформите на кабинета Денков в сектора и липсата на сливенската топлофикация в териториалните планове за преход на въглищните региони.

Протестът днес е бил спонтанен. Протестираха служителите, които не са заети в експлоатацията на топлоцентралата. За кратко те блокираха пътя край ТЕЦ -а.

Утре протестните действия продължават с блокада на пътя София-Бургас в района на кръговото кръстовище край Тополчане. В 13.00 часа , тези, които не са на смята ще потеглят към кръстовището, като ще преминат през Детелината на подбалканския път. Очаква се блокадата на кръстовището да започне в 13.30 часа.

„Това, че не сме включени в плана за преход, означава, че без отопление ще останат 15 000 абонати – домакинства, детски градини и училища, болници, общински и държавни институции. А е никой не говори, че в крайна сметка цената на реформата отново ще бъде платена от гражданите,“ заяви изпълнителният директор на Топлофикация Сливен инж. Павлин Костов. В ТЕЦ -Сливен работят 300 души, а централата се захранва предимно с въглища от Маришкия басейн.

Работници и служители на „Топлофикация-Русе“ излизат на протест днес в 12.00 часа пред портала на сградата, съобщиха от дружеството и добавиха:

Целта на протеста е да уведомим обществеността за солидарността ни към исканията на всички енергетици в страната и да предупредим, че ще повторим организирания протест в района на Дунав мост, на 03.10.2023 година, от 12.00 часа, като спазим всички законови изисквания.

Вчера синдикати и протестиращи отказаха поканата за среща в Министерския съвет. Заговори се и за ефективна стачка, съобщават БНТ.

Трета нощ протестиращите миньори и енергетици от комплекса „Марица изток“ останаха на автомагистрала „Тракия“, която остава затворена в района на Стара Загора. В палатковия лагер основно са работници, които вчера са били на работа и късно снощи са сменили своите колеги.

Те остават твърди в исканията си и настояват представители на правителството да дойдат на място, за да разговарят по конкретните параметри на плана за справедлив преход.

Средните нива на работните заплати са от порядъка на 2500 лева, казват хората. Следващата стъпка е ефективни стачни действия, които се обмислят в момента.

Вчера представители на протестиращите не отидоха в Министерския съвет, където ги очакваше премиерът Николай Денков. Той беше категоричен, че България няма да изтегли вече изпратените териториални планове, а за да не се губи време трябва да се седне на масата за преговори, за да се постигнат най-добрите условия за енергетиците.

„Няма да излъчим контактна група, нито ще направим среща, няма да отидем на никакви покани повече, без значение кой ги отправя, докато някой от управляващите не дойде, види и се срещне с всички тези хора, да им обясни защо беше предаден планът без да е обсъден с нас, няма да отстъпим и няма да мръднем от тук, докато някой не ни обърне внимание“, заяви в „Денят започва“ Бисер Бинев, представител на една от двете синдикални организации в „Мини Марица-изток“.

Протестиращите разкъсаха полицейския кордон край АМ „Струма“.  Енергетиците и миньорите изминаха пеша разстоянието от отклонението за Бобов дол на пътя Кюстендил – Дупница до пътен възел „Дупница – Юг“ на автомагистрала „Струма“. Там ги очакваше кордон от полицаи, които първоначално ги спряха и се направи опит за разговори.  Протестиращите не приеха предложението и с възгласи „Напред“ – разкъсаха полицейския кордон и се отправиха към автомагистралата. Имаше напрежение и опити някои от протестиращите да бъдат задържани.

Източник: Фокус, Критично бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram