БСП върна мандата

БСП върна неизпълнен третия мандат на президента Румен Радев. Това се случи точно в 10 часа в сградата на ”Дондуков” 2.

Това означава, че България отива на предсрочни парламентарни избори. Предполага се, че те ще се проведат на 2-ри октомври т. г.

Георги Свиленски каза: През тези 10 дни парламентарната група положи всички усилия да се състави кабинет. В последният момент ИТН оттегли подкрепата от законодателната програма. Във връзка с възложената задача БСП взе решение да не посочи кандидат за премиер и връща мандата неизпълнен.


Радев съобщи: “Искам да ви поздравя за положените усилия. Днес вашата партия връща този мандат. Управляващата коалиция завещава хаос в енергетиката. Кризата може да прерасне в колапс. Това е най-тежкото наследство на това правителство. Призовавам за намиране на решение за председател на КЕВР, при възможност още днес. Успех на предстоящите избори.

Снимка: В очакване на президента
.


След като чу думите на държавния глава, Нинова взе думата: Положихме всички усилия да решим проблема с КЕВР. Даваме си сметка какво е КЕВР да не работи. Имате ли намерение да продължите работата на парламента? Загрижени сме за ситуацията в страната. Опасяваме се, че за един ден не може да се намери решение. 


Радев твърдо отвърна: Още веднъж призовавам да се намери решение до край на тази седмица.

Как се стигна дотук:

След като мандатът бе връчен на БСП, лидерът Корнелия Нинова проведе серия от консултации с ПП, ДБ и ИТН. Последните отказаха да продължат преговорите веднага щом на бял свят се появи запис от разговори на представители от  ДБ. Така шансовете за съставяне на кабинет станаха нулеви.

Нинова направи и  втори опит за излъчване на кабинет, като предложи НС да гласува първо предложената от тях програма за следващите 6 месеца. Точката с това предложение, обаче бе отхвърлена от дневния ред на парламента от депутатите. Така на социалистите не им остана друга възможност, освен  да върнат празна папка на държавния глава.

Фрог нюз

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram