БСП върна мандата на Радев. Изборите ще са на 11 юли

Очаквано лидерът на БСП Корнелия Нинова прие и върна проучвателния мандат за съставяне на правителство.

Още на 29 април стана ясно, че държавният глава ще връчи мандата на третата по численост парламентарната група в 45-ото Народно събрание – „БСП за България“.

Два дни след това Националният съвет на БСП се събра на извънредно 4-часово заседание, за да реши как да постъпи, а именно веднага да върне веднага мандата. Тогава лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че вземането на мандат и губенето на време в опити да се състави едно невъзможно правителство постига само една цел – продължава управлението на правителството на Бойко Борисов.

Според нея всеки загубен ден в опити за правителство, означава, че той остава на власт. За БСП връщането на мандата е шанс за президента Радев да поеме управлението на страната.

След отказа на БСП да състави правителство държавният глава Румен Радев ще издаде указ, с който парламентът ще бъде разпуснат и ще стане ясна датата на предсрочните парламентарни избори, на която ще изберем 46-о Народно събрание. След това президентът ще бъде изправен пред задачата да назначи служебен кабинет, който да организира провеждането на предсрочни парламентарни избори. За последните 10 години това четвъртият служебен кабинет у нас.

На 28 април кандидат-премиерът на „Има такъв народ“ Антоанета Стефанова върна мандата за формиране на правителство. Решението на партията бе обявено още на 26 април със статус на нейния лидер Слави Трифонов в социалната мрежа „Фейсбук“. Причината – нямат необходимия брой депутати или партньори, за да се създаде стабилно управление. От своя страна президентът Радев прояви разбиране към решението на „Има такъв народ“, като посочи, че устойчиво правителство не може да бъде създадено на база на безпринципни договорки.
На 23 април кандидат-премиерът на ГЕРБ-СДС Даниел Митов върна мандата за формиране на правителство, след като „Демократична България“ и „Има такъв народ“ отказаха разговори.
По същия начин като „Има такъв народ“ и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов върна мандата през 2013 г. Тогава президентът в периода 2012-2017 г. Росен Плевнелиев връчи на Борисов проучвателния мандат за съставяне на нов кабинет. От своя страна Бойко Борисов му даде папка с пълномощие, че е кандидатът за премиер на ГЕРБ. След това Борисов връчи на Росен Плевнелиев и отказа на най-голямата политическа сила в Народното събрание да състави правителство. Мотивът на Бойко Борисов тогава беше, че ГЕРБ нямат достатъчно мнозинство, за да осигурят кворум в парламента, което е задължение именно на управляващата партия. Другата причина беше, че Борисов не желаеше да бави връчването на мандата на БСП, които през 2013 г. бяха втора политическа сила.

Източник: Епицентър

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram